Stolar Siniša traži porodicu koja će naslediti njegovu imovinu i nastaviti stolarsku tradiciju. Evo šta mu se dogodilo..?


Stolar Siniša traži porodicu koja će naslediti njegovu imovinu i nastaviti stolarsku tradiciju. Evo šta mu se dogodilo..?

Stolar Siniša Stević iz sela Mijailovac kod Velikog Gradišta, prošle godine došao je u žižu javnosti kada je objelodanio da svoje dvije kuće i stolarsku radionicu koja se prostire na nekoliko stotina kvadrata i opremljena je svim potrebnim mašinama, poklanja porodici koja će živjeti sa njim i voditi računa kako o domaćinstvu, tako i o zanatskoj radnji.

Oko pedeset porodica mu se javilo, ali kada je izabrao jednu porodicu, ispostavilo se da nemaju namjeru da rade, već da ih Siniša izdržava. Iz tog razloga ih je zamolio da odu, što su oni učinili, piše Rina.

Siniša se razočarao, ali ne gubi nadu da će naći poštenu porodicu koja će naslijediti njegov posao i imovinu.

Siniša se prošle godine, na dan svoje slave, sv. Toma, obavezao da će sve što je stekao dati poštenoj porodici.

– Na moju krsnu slavu, Svetog Tomu sam sam upalio svijeću i prerezao kolač. Kako dani prolaze sve manje mogu da radim i krećem se i zato ostatak života ne bih volio da provedem u samoći. Moja supruga, koja je priminula, i ja nismo mogli da imamo djece i zato bih sve što imam i sve što sam stekao poklonio jednoj čestitoj porodici koja bi živjela sa mnom u zajednici, a poslije moje smrti sve bi ostalo njima u nasljedtvo – izjavio je on tad za Rinu.

Sinišina ponuda je više no velikodušna – dvije kuće i stolarska radionica koja se prostore na čak 540 kvadrata i opremljena je savremenim mašinama. Onaj ko bi dobio njegovu imovinu imao bi ne samo riješeno stambeno pitanje već i razrađen posao. Zato je Siniša očekivao da će se lako naći porodica koja bi to znala da cijeni.

Međutim, potraga za “savršenom” porodicom pokazala se kao nimalo laka.

Usijali su se bili Sinišini telefoni, oko pedeset porodica javilo se ovom stolaru, a na njemu je bilo da izabere onu koja mu je najviše prirasla srcu. Tako je i bilo. Odluka je pala na jedan mladi bračni par iz sela u okolini Vršca.

– Dnevno sam razgovarao sa nekoliko porodica. Mnogi su bili fini i slatkorječivi i bilo mi je jako teško da izaberem. Odlučio sam se za jedan bračni par, imaju oko tridesetak godina. Bili su u veoma nezavidnoj finansijkoj situaciji, i djelovali kao jako fini i želio sam da im pomognem misleći da ćemo živeti u miru i slozi.

Oni su se doselili u Mijailovac, postepeno prenosili svoje stvari u Sinišin dom, ali kako su dani prolazili priča je dobijala drugačiji epilog.

– Vrlo brzo pokazalo se da su oni očekivali da izgleda kod mene dođu na izdržavnje. Sve sam radio sam održavao kuću i radnju, a da od njih nije bilo nikakve pomoći. Mislio sam da će se vremenom možda nešto promeniti, da im treba određeni period da se prilagode, ali slaba vajda. Sve je ostalo isto. Osim što sam radio u domaćinstvu, morao sam da idem i za njih. Nisam više to mogao da tolerišem i morao sam im reći da idu. Otišli su iz moje kuće prije petnaest dana – izjavio je ovaj stolar.

Nada da će uspjeti u potrazi

Iako razočaran, Siniša ne odustaje od svoje odluke i nada se da će ipak uspjeti da pronađe dobru i vrijednu porodicu kojoj će pokloniti sve ono što je za života stekao, a što sigurno nije malo.

– Ko zna koliko sam finih ljudi propustio, a koji su se javili. Poslije ovog što se desilo kontaktirao sam neke koji su me ranije zvali, ali sada pet puta mjerim i jednom siječem. Ukoliko ne uspijem da pronađem, postoji i opcija da svoju radionicu dam u zakup ko hoće da radi, posao mu je potpuno razrađen. Ja sam na izmaku snage i red je da malo odmorim, a žao mi je da propadne sve što sam stvarao godinama – kaže Siniša.

Stević je decenijama unazad jedan od najpoznatijih stolara u tom dijelu Srbije. Ispod njegove vješte ruke izašlo je na stotine proizvoda od drveta, a težak rad i još teži život obilježili su njegov vijek.

– Sve što imam poslije smrti ostalo bi toj porodici. Moja familija nije se javljala godinama, tek sad kad je vidjela da poklanjam kuće, pa bih sa ljudima koji dođu kod mene potpisao ugovor kako ne bi imali problema na nasljede imanje. Da porodica bude poštena i da nikad ne dozvoli da se ugasi slavska svijeća. To je jedino što ja tražim za uzvrat, od onih koji se odluče da žive sa mnom i dobiju sve ono što sam težačkim radom stekao – zaključio je Siniša.

Izvor: srpskainfo.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter