Stranci ćute i usaglašavaju kaznene mjere - Moguća primjena i bonskih ovlaštenja

Stranci ćute i usaglašavaju kaznene mjere - Moguća primjena i bonskih ovlaštenja

Mislim da sa nedavnim zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske cijeli proces u vezi formiranja vlasti na nivou BiH ulazi u novu fazu dodatne dramatizacije. Sada već dolazi do one faze direktnog provociranja, odnosno uključivanja međunarodne zajednice. Tek je sada neizvjesno kako će se ponašati i predstavnici međunarodne zajednice u cijeloj ovoj priči - kaže za Insajder Dušan Janjić, politički analitičar i predsjednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose iz Beograda.

- Bojim se da se ulazi u jednu fazu koja ne obećava formiranje Savjeta ministara i ne obećava mirni tok stvari, već se ulazi u nove političke tenzije. Kako će to međunarodna zajednica da presječe i da li će uopšte ili će pustiti da kriza eskalira do granica kada sami građani počinju drugačije da se ponašaju ostaje da se vidi. Sve u svemu ulazi se u jedan neizvjestan period i sa tim treba računati - kaže Janjić.

On smatra da to što međunarodna zajednica nije do sada reagovala na zaključke NSRS znači da se ona priprema. Što bi Miloš Obrenović svojevremeno rekao "ako narod ćuti onda popuštaj", odnosno ako stranci ćute znači da usaglašavaju mjere i da će odgovor biti koordinisan i snažan. 

-Ne vrijedi spekulisati šta će konkretno biti mjere. Legalno je da skupština usvaja razne zaključke, ali je isto tačno da se izašlo iz granica Dejtona, iako postoje neke interpretacije da je to u redu, izašlo se iz tumačenja Dejtonskog sporazuma. Sada je ponovna prijetnja koja sama po sebi nije problem da li će neko raspisati referendum ili djelovati mimo sporazuma, ali je problem što je to postao zvanični dokument jednog entiteta. To je taj novi kvalitet i to je onda, ako se gleda neka logika tih procesa separatizma, samo jedan od koraka na tom putu. Ne vidi se da je otvoren drugi put - uključivanja i popravljanja sadašnje zajedničke države - ističe Janjić.

Na naše pitanje kada bi mogla uslijediti neka reakcija međunarodne zajednice na zaključke Narodne skupštine RS Janjić kaže da to za sada ne može predvidjeti. 

- Sve će prvo ostati na nivou tihih pritisaka mimo očiju javnosti, jer se zna kada se pokrene javni pritisak to onda može da eskalira i otme se kontroli. To nije proces koji nije u potpunosti pod kontrolom lokalnih političara, niko od njih nema moć da upravlja društvenim procesima, a stranci se takođe nalaze u situaciji da nemaju formiranu Evropsku komisiju - tvrdi Janjić i pojašnjava:

- Tihi pritisak podrazumijeva podsjećanja "šta si radio '98." "gdje si bio '97.", "gdje imaš otvorene račune", širok je repertoar i on je poznat javnosti. Plus imate bonska ovlaštenja koja, takođe, mogu biti potegnuta, ali to sve zavisi od procjene kakva će biti reakcija stanovništva. Sjećate se da je u jednom momentu maltene cijeli SDS bio zabranjen, ali to se tada moglo jer su tu bile trupe NATO u većem broju i bilo je drugačije raspoloženje i podrška Dodika je bila na drugoj strani. Sada se situacija okrenula i SDS je za umjereni put, ali su u međuvremenu eniteti izgradili svoje političke snage i sada to nije tako laka odluka.

- Iako je SDS sada umjeren sankcije su mu i dalje na snazi zbog djelovanja u građanskom ratu devedestih, zato što tadašnje rukovodstvo stranke odgovara ili je odgovaralo za ratne zločine i zato što su na njih primjenjena bonska ovlaštenja. Insajderski znam da nije bilo lako ubijediti međunarodnu zajednicu da skidaju sankcije ljudima iz SDS. U krajnjoj liniji sankcije ništa ne rješavaju, već samo sabijaju jednu grupu i daju šansu drugima koji mogu biti radikalniji od onih koje ste sankcionisali. Tu je taj trik ili neizvjesnost sa tom vrstom kažnjavanja - za kraj poručuje Janjić.

Izvor: insajder.in

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks