Stručna javnost Republike Srpske upozorava: Najavljeni zakoni nas vode u autoritarno društvo (Foto)


Stručna javnost Republike Srpske upozorava: Najavljeni zakoni nas vode u autoritarno društvo (Foto)

Stručna javnost ponovo upozorava da predloženi zakoni idu ka stvaranju autoritarnog društva u Republici Srpskoj.

Na panel diskusiji na temu “Sloboda ili autoritarnost” održanom u Banjaluci još jednom je upozoreno da će eventualno usvajanje izmjena krivičnog zakonika Republike Srpske i zakona koji će tretirati rad nevladinih organizacija u Republici Srpskoj opasan put ka autoritativnom društvu.

Igor Davidović, predsjednik Demokratskog Centra, misli da će ti zakoni biti usvojeni ali uz neke izmjene nakon javnih rasprava, naročito u dijelu oko neprofitnih organizacija. Podsjeća da predlagač zakona ima dovoljno poslanika da usvoji ono što želi ali kaže i da je upravo zbog toga obaveza svih da ukazuju na štetnost takvih zakona.

“Moja generacija i oni koji su stariji od mene pamte famozni član 133 krivičnog zakona bivše Jugoslavije koji je sankcionisao nešto što se zvano verbalni delikt i mi se očigledno tome vraćamo. Ja se samo plašim da će autoritarni sistem koji će se takvim normama kod nas nametnuti biti još autoritativniji nego što je bio za vrijeme člana 133. Na to je apsolutno potrebno reagovati. Nama su zaista potrebne veoma snažne društvene reforme ali u svakom dijelu”, rekao je Igor Davidović.

Novinarka Milkica Milojević rekla je da su oba zakona napisana sa ciljem da se građani Republike Srpske zarobe u jednoj vrsti diktature u kojoj je zabranjeno misliti drugačije od većine koja uglavnom ne misli ništa.

“Svako sužavanje prostora slobode je atak na demokratiju“, smatra banjalučka novinarka.

Foto: Gerila info/Panel diskusija

Profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci Đorđe Vuković je rekao da postoji nasušna potreba da se suzbije uvreda, kleveta i sve ono što ugrožava zdravlje društva i bezbjednost ljudi. On, međutim, smatra da su zakoni problematični kao i namjere. Vuković kaže da u društvu u kojem je sve manje oponenata i kritičkih glasova upravo oni koji kažu da imaju namjeru da zakonima nešto zaštite preko svojih medija i javnih intelektualaca najviše ugrožavaju to što se zakonima pokušava zaštiti.

“Mi se nalazimo u jednom obruču gdje imamo potrebu da se nekako uredi javni prostor, da se razobruči sloboda koju nizak stepen kulturne i političke svjesti ovog društva ne konzumira na valjan način i time urušava temelje potencijalno zdrave demokratije i gdje imamo one koji vladaju tim prostorom i ko je imao priliku da ga na osnovu postojeće zakonske regulative uredi, afirmiše i sankcioniše. Oni potežu nešto što s pravom među medijima, među onim slobodnim dijelom javnosti izaziva podozrenje i sumnju“, rekao je profesor Vuković.

U Banjaluci je prošle sedmice održana prva javna rasprava nakon usvajanja nacrta izmjena i dopuna krivičnog zakonika Republike Srpske kojim se, između ostalog, predviđa kriminalizacija klevete i uvrede u Republici Srpskoj. Novinari i stručna javnost su i na javnoj raspravi još jednom zatražili povlačenje zakona. Smaraju da kriminalizacija klevete i uvrede imaju za cilj gušenje slobode govora u Republici Srpskoj i gušenju svake vrste kritike vlasti.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter