Sud naredio banjalučkoj firmi da promijeni ime


Sud naredio banjalučkoj firmi da promijeni ime

Preduzeće „Sevoi Financial Consulting“ iz Banjaluke mora da promijeni poslovno ime jer kod korisnika izaziva zabunu, s obzirom da već postoji “Sevoi Grupa”, veoma sličnog imena i slične djelatnosti.

Odlučio je to Okružni privredni sud u Banjaluci koji je dao rok od osam dana za promjenu imena kao i svih osnivačkih akata. U suprotnom, sud će ga obrisati iz privrednog registra.

Inače, “Sevoi Financial Consulting” je osnovan u novembru 2019. godine, ali se “Sevoi Grupa” na to požalila ocijenivši to kao zloupotrebu svoga imena od strane  Senada Hoermana, bivšeg direktora koji je smijenjen i koji je napustio firmu.

Oni su žalbu uputili Višem privrednom sudu u Banjaluci koji ju je uvažio i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovni postupak.

Sud je tada naveo kako je potrebno ispitati da li kod prosječnih potrošača odnosno korisnika usluga postoji mogućnost zabune s obzirom u sličnosti u nazivu oba privredna društva kao i činjenice da obavljaju istu djelatnost.

Nakon toga usljedila su dva ročišta na kojima su dvije strane izvodile dokaze, a sud je odlučio u korist firme koja je podnijela žalbu.

“Sud je ocijenio da postoji mogućnost zabune kod prosječnih korisnika usluga o identitetu privrednih društava ukoliko bi u pravnom prometu egzistiralo društvo pod poslovnim imenom “Sevoi Financial Consulting” d.o.o. Banja Luka, kod činjenice da je kod istog ovog registarskog suda prethodno upisano osnivanje privrednog društva “Sevoi Grupa” d.o.o. Banja Luka. Navedena mogućnost zabune se po ocjeni suda prevashodno zasniva na činjenicama sličnosti u nazivu iz razloga što oba naziva sadrže riječ “Sevoi” koja je dominantna, te u činjenici da oba društva obavljaju slične djelatnosti, uz napomenu da se i sličnost u djelatnostima koje obavljaju ima posmatrati sa aspekta prosječnog korisnika usluga”, navodi se u rješenju suda.

Podsjećamo, Zakonom o registraciji poslovnih subjekata u RS je propisano da pod istim ili sličnim nazivom ne mogu biti upisana dva ili više preduzeća koja bi u pravnom prometu izazvala zabunu.

Izvor: capital

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter