Sudska presuda od tri miliona blokirala račun RiTE Ugljevik

Sudska presuda od tri miliona blokirala račun RiTE Ugljevik

Preduzeće Rudnik i termoelektrana /RiTE/ Ugljevik našlo se u teškoj situaciji zbog blokade računa radi prinudne naplate tri miliona КM po rješenju Okružnog privrednog suda u Bijeljini u korist bijeljinske firme "Tereks inženjering", koja je zadržala i ranije naplate po tužbenom zahtjevu pokrenutom 2006. godine, saopšteno je iz RiTE Ugljevik.

"Ponovnom blokadom računa 7. jula onemogućen je nesmetan rad preduzeća u izmirenju redovnih obaveza, što je potpuno nerealna situacija, imajući u vidu da je naša obaveza prema `Tereks inženjeringu` Bijeljina izmirena još 2014. godine, što je u najnovijem izvršnom postupku konstatovao i Okružni privredni sud u Bijeljini, a što u samom postupku nije sporio ni `Tereks inženjering`, ali je i pored nespornosti navedene činjenice naložena nova prinudna naplata u punom iznosu od oko 3.000.000 КM", navodi se u saopštenju.

Iz uprave RiTE Ugljevik ističu da Okružni privredni sud u Bijeljini nije uvažio precizne stavove Višeg privrednog suda u Banjaluci iz 2017. godine i na taj način omogućio da "Tereks inženjering" prinudnim putem ponovo naplati oko 3.000.000 КM, te da i dalje kod sebe drži 5.597.112 КM naplaćenih u istom postupku.

"Preduzeće će ponovo uputiti žalbu Višem privrednom sudu u Banjaluci, gdje očekuje dosljednost na način da će se pridržavati ranije zauzetih stavova, što će omogućiti povrat finansijskih sredstava", najavljuju iz RiTE Ugljevik.

U saopštenju se navodi i pitanje uprave preduzeća - iz kojih razloga se ponavlja identična situacija kao i 2016. godine i zašto nisu ispoštovani stavovi Višeg privrednog suda u Banjaluci, kao najviše instance u izvršnom postupku, zauzeti u rješenju iz 2017. godine.

"Ima li takav pristup eventualno cilj u činjenici da se teži sprovesti prinudna naplata sredstava preduzeća, a da se do momenta donošenja sudskih odluka, po kojima će preduzeće moći ostvariti povrat svojih finansijskih sredstava, naplaćena finansijska sredstva potroše, imovina `Tereks inženjeringa` otuđi i pokrene postupak likvidacije, kao što je to bio slučaj sa tužiocem `Šico kompani` Bijeljina", upozoravaju iz rukovodstva RiTE Ugljevik.

U saopštenju se podsjeća da u dugogodišnjem sudskom postupku koji traje između "Tereks inženjeringa" Bijeljina, kao tužioca, protiv RiTE Ugljevik kao tuženog, koji je pokrenut 2006. godine sa zahtjevom za naknadu štete zbog nezaključenja i neizvršenja ugovora o otkrivci čvrste mase, po tenderu iz 2003. godine, "Tereks inženjering" po četvrti put naplaćuje od RiTE Ugljevik tri miliona КM.

Različiti sudovi su u više navrata donosili različite odluke, jedni u korist RiTE Ugljevik, drugi u korist "Tereks inženjeringa", a po tim presudama su više puta naplaćivana i vraćana sredstva na račun preduzeća RiTE Ugljevik.

Odlukom Vrhovnog suda Republike Srpske od 12. maja, što je šesta odluka tog suda u istom parničnom postupku, ovog puta je "Tereks inženjeringu" dosuđen iznos od 1.453.388 КM sa zakonskom zateznom kamatom, počev od 6. februara 2009. godine, i troškovi postupka od 34.660 КM, što ukupno iznosi oko 3.000.000 КM.

Izvor: srna.rs/rtvbn.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks