Sukobi u Bijelom dugmetu traju preko 30 godina

Sukobi u Bijelom dugmetu traju preko 30 godina

“Ništa nije bilo između Tife i mene. Nemam komentara, to su sve gluposti što pričaju”, rekao je Alen Islamović povodom priče da se potukao sa Tifom u novogodišnjoj noći.

Dodao je kako su članovi “Bijelog dugmeta” u boljim poslovnim odnosima nego privatnim. Alen Islamović i Mladen Vojičić Tifa navodno nisu željeli zajedno da izađu na binu na novogodišnjem koncertu u Budvi. Nakon što se Alen konačno popeo na binu, nije htio da siđe sa pozornice kad je Tifa trebao da preuzme mikrofon, nego je nastavio da pjeva, prenosi 24sata.hr.

Tifa je psovao, a kad je Alen sišao, udario je Tifu glavom u čelo. On mu je uzvratio šakom u rame, a onda se umiješalo obezbjeđenje. Goran Bregović je navodno opsovao obojicu. Na kraju se nisu vratili na bis. Njihov menadžer Adis Gojak tvrdi kako su kolege slučajno okrznuli jedan drugoga.

Ipak, ovo nisu prvi sukobi unutar članova grupe. Razdor je krenuo još prije više od 30 godina.

Željko Bebek još je 1984. napustio “Bijelo dugme” zbog neslaganja s Bregovićem. Nesuglasice su navodno krenule zbog pjesme “Kosovka” koju je Goran napisao na albanskom jeziku. Bebeku nije bio sporan tekst već je smatrao kako su pjesmu promovisali u pogrešno vrijeme. Bilo je to dvije godine nakon burnih demonstracija na Kosovu.

“Htio sam unijeti moderan kulturni duh, a odjednom sam ušao u dnevno-političko pitanje”, rekao je Željko. Njega je zamijenio Tifa.

“Došao sam na mjesto Bebeka koji je deset godina stvarao “Bijelo dugme” i obilježio ga svojim glasom. Bregovića sam izluđivao. Na velikim koncertima znao sam toliko kiksati da bi me on gitarom udarao po bubrezima da se saberem”, rekao je Vojičić. Bregović je prije deset godina pak najavljivao tužbu protiv Bebeka, Islamovića i Tife zbog zloupotrebe imena “Bijelo dugme”.

“Osnovni razlog tužbe je što njih troje u najavama koncerata koriste pjesmu “Kad bi bio bijelo dugme” koja je Bregovićevo autorsko djelo. Dobili smo na stotine mejlova u kojima se fanovi žale da se osjećaju prevareno”, rekao je tada njegov menadžer Raka Marić.

Iznos novčane odštete, kao i ishod same tužbe, ostao je poslovna tajna. S Bregovićem se trojac i 2005. posvađao zbog honorara jer su, kako su pisali mediji, zarađivali ‘mrvice’ u odnosu na Bregu.

Gorana su prošle godine prozvali i nekadašnje kolege Zoran Redžić (69) i Vlado Pravdić (68). Bivši basista i klavijaturista su tvrdili da je Bregoviću stalo samo do novaca.

“Dvadeset godina mi je bio najbolji prijatelj, a sad ne odgovara na poruke i pozive. Sad ima dosta novaca i misli da je bog”, rekao je Zoran. Dodao je kako se osjeća opljačkano i razočarano.

Kada je Bregović 2015. spremao proslavu 40 godina “Bijelog Dugmeta” u Kragujevcu, na koncertu je pjevao Islamović uz pratnju Orkestra za svadbe i sahrane, no Bebek nije htio da učestvuje u tome.

“Naravno da sam odbio da učestvujem u tome. Kao prvo, to nije “Bijelo dugme” nego Bregović i njegov romski orkestar. Oni će pjevati na plejbek, a to je nedopustivo ozbiljnim muzičarima”, zaključio je tada Bebek.


Izvor: CDM