Sve veća potražnja za automobilima koji koriste električni pogon

Sve veća potražnja za automobilima koji koriste električni pogon

U trećem tromjesječju 2017. širom svijeta je isporučeno 287.000 električnih i plug-in hibridnih automobila, što predstavlja rast prodaje od 63% u odnosu na isti period prethodne godine.

Istovremeno, u poređenju sa drugim kvartalom 2017. godine, prodaja vozila koja za pogon koriste elektromotor skočila je u trećem tromjesječju za 23%.

Za ovakav rast najzaslužnija je Kina u kojoj je prodata polovina od svih elektrifikovanih automobila isporučenih širom svijeta u priodu jul-septembar.

Drugo najveće tržište bila je Evropa, dok je Sjeverna Amerika treća po broju prodatih vozila koja za pogon koriste električnu energiju, piše Autonews.

Kineska vlada je nazaslužnija za to što je ova zemlja trenutno vodeća po prodaji, jer raznim mjerama stimuliše kupovinu elektrifikovanih automobila.

“Najvažniji razlog za ovakav potez vlasti u Kini je visok nivo zagađenja vazduha u velikim gradovima, čiji su uzročnici u znatnoj mjeri izduvni sistemi automobila sa unutrašnjim sagorevanjem”, objašnjava analitičarka Aleksandra O’Donovan.

Zbog toga su i uvedene značajne subvencije za nabavku vozila sa elektromotorima, pa su ona u Kini jeftinija od ekvivalentnih modela sa pogonom na benzin.

Procijenjuje se da će u 2017. prodaja električnih i plug-in automobila u svijetu po prvi put premašiti milion jedinica u jednoj kalendarskoj godini.


Izvor: B92