Svečano otvoren gasovod -Snaga Sibira-

Svečano otvoren gasovod -Snaga Sibira-

Predsednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Đinping, zvanično su putem telemosta pustili u rad jedan od najdužih gasovoda na svetu — "Snaga Sibira".

Tim gasovodom će se gas iz Rusije isporučivati u Kinu.

Otvaranje gasovoda "Snaga Sibira" podiže rusko-kinesku energetsku saradnju na novi nivo, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin, preneo je Sputnjik.

"Ove godine je 70-godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa (između Rusije i Kine). I ove godine počinjemo isporuke ruskog gasa u Kinu. Ovaj korak podiže rusko-kinesku stratešku saradnju u oblasti energetike na kvalitativno novi nivo, približava nas rešenju zadatka koji smo postavili zajedno sa kineskim predsednikom Si Đinpingom da se do 2024. godine postigne bilateralna trgovina do 200 milijardi dolara", rekao je ruski lider na ceremoniji otvaranja.

"Snaga Sibira" je projekat ruskog Gasproma i Kineske nacionalne naftne kompanije, a gasovodna mreža duga 4.000 kilometara godišnje će moći da preveze do 61 milijardu kubnih metara prirodnog gasa, uključujući i 38 milijardi za izvoz u Kinu.

Gasovod je promovisan kao važna komponenta u rastućem strateškom partnerstvu između Rusije i Kine.

Izvor: Sputnik

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks