Svetislav Basara: Zemlja šanera


Svetislav Basara: Zemlja šanera

Pre nekoliko dana u zvaničnoj, prijateljskoj i bla, bla, bla poseti Republici Srpskoj i BIH, boravio je ruski šef diplomatije, Sergej Lavrov, gde se, uz sasluživanje lokalnih satrapa (svih nacija i boja) preko tuđe grbače prepičkavao sa Amerikancima.

Tom zgodom Mile Dodik je po pravoslavnom novoobičaju, pravoslavnom bratu, Sergeju, poklonio jednu starostavnu pravoslavnu ikonu.

Pitanja poput – da li se Mile prilikom uručenja ikone (po svom običaju) češao po guzičetini i da li je posle primopredaje ikone, (po laktaškom običaju) odveo Lavrova u bosanski provod, umal grešna mi duša ne napisah „lonac“ – dakle na ždranje jagnjetine, pijančenje i k...e Ukrajinki – ostaće bez odgovora. Ali ona i nisu tema naše današnje kolumne.

Naša tema je globalni pičvajz koji je izbio čim se saznalo – a brzo se saznalo – da poklonjena ikona nije vlasništvo Mila Dodika, a ni Republike Srpske, nego varoši Luganska u Ukrajini.

Uopšte me ne bi začudilo da su upravo ruske službe „saznale“ da je inkriminisana ikona šanirana – i saznanje podelile sa međunarodnom javnošću – mada bi me nešto više me začudilo da se pokaže da su u pravu teoretičari zavere koji tvrde da su te službe i navele Dodika da Lavrovu pokloni baš tu i takvu ikonu.

U prilog teoriji zavere ide činjenica da je ruski MIP obznanio da će ikonu promptno vratiti u BiH, „da bi se preko Interpola istražila njena istorija“ i tsl. Srbske društvene mreže momentalno su se, kako se to kaže, „usijale“, ali zvanična Banja Luka i zvanični Beograd – ni mukajet.

Što je bilo sasvim predvidivo jer su i u BL i i u Bg na vlasti dilberi koji ne vide ništa loše u šaniranoj robi, a od kojih su mnogi, pre nego što su postali gospodari, i sami bili šaneri.

Iz bogate ponude izdvajam dva bisera koja su stigla na moj Viber. Biser prvi: „Ne damo naše svetinje, tuđe krademo i poklanjamo“ i biser br 2 – slika zblanutog Mila koji govori: „Ikonu sam kupio na auto pijaci u Sarajevu“. Toplo preporučujem Interpolu da u obzir uzme i ovu zajebanciju.

Da li se oglasio Mile? Koliko znam – nije. Ali ako jeste, ne treba sumnjati da je na pitanje „je li, more, odakle ti kradena ikona“, odgovarao „mi smo osvojili vlast i 47 opština“ i to ponavljao dok postavljaču pitanje ne dosadi ili dok se emisija ne završi.

E sad, Interpolu će morati malčice preciznije da se odgovori, ali opet ne treba sumnjati da će ograjisati neki „Slav’ša“, a da će Mile do daljeg ostati tu gde jeste, sve dok u Kremlju ne bude odlučeno da više nije jači od sudbine.

Kakve će to, da kažemo, imati implikacije? Kako će se to „odraziti na naš imidž u svetu“. Ne nešto naročito.

Svet, naime, dobro zna ko smo i kakvi smo, mada nismo svi takvi, daleko od toga, ali će se smatrati da smo takvi sve dok budemo išli linijom manjeg otpora i na izborima glasali za kojekakve šanere.

Jedino bi bilo opasno ukoliko bi Bajdenu palo na pamet da proveri poreklo opanaka koje mu je vaktile poklonio Vučić.

Izvor: Danas