Svih 50 država SAD-a u pripravnosti zbog mogućih protesta


Svih 50 država SAD-a u pripravnosti zbog mogućih protesta

Svih 50 američkih država i distrikt Kolumbija u pripravnosti su ovog vikenda zbog mogućih nasilnih protesta protivnika inauguracije izabranog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozefa Bajdena, koja će biti održana u srijedu.

Pripadnici Nacionalne garde iz svih djelova zemlje upućeni su u Vašington kako bi obeshrabrili bilo kakvo moguće ponavljanje nasilja od 6. januara kada je prilikom upada pristalica Donalda Trampa u Kongres nastradalo pet osoba.

Federalni istražni biro upozorio je da bi u preijstonicama svih 50 država moglo da dođe do marša naoružanih Trampovih pristalica.

U Distriktu Kolumbija zatvoren je kompleks Nacionalne aleje, prenosi Tanjug.

Duž ulica američke prijestonice Vašingtona postavljene su barikade i povećane su mjere bezbjednosti.

Usljed pojačanih mjera bezbjednosti zdanje u kojem se nalazi američki Kongres opasano je metalnim ogradama.

Isto važi i za prostor pred spomenikom Džordžu Vašingtonu, gdje će u ograđenom području, umjesto desetina hiljada građana, boraviti medijske ekipe akreditovane za praćenje inauguracije Džozefa Bajdena.

Osim Nacionalne garde, na ulicama prijestonice pojačano je prisustvo policije, dok je najavljeno i da će najmanje 12 metro stanica u širem centru grada biti zatvoreno.

Bajdenov tim je već pozvao Amerikance da izbjegavaju putovanja u prijestonicu zbog pandemije COVID-a 19.

Očekuje se da bi naročito sjutra moglo da bude protesta, jer su Trampove pristalice i desničari preko društvenih mreža pozvali na proteste 17. januara i marš u Vašingtonu na sam dan inauguracije.

Guverneri Merilenda, Novog Meksika i Jute proglasili su vanredno stanje uoči mogućih protesta.

Kalifornija, Pensilvanija, Mičigen, Virdžinija, Vašington i Viskonsin su aktivirale svoju Nacionalnu gardu, a Teksas će zatvoriti svoj kongres od danas do 20. januara.

Izvor: mina