Svoji smo! Vlada Srpske samo u 12 navrata tokom 2022. iskeširala oko 13.500 maraka u restoranu Gorice Dodik


Svoji smo! Vlada Srpske samo u 12 navrata tokom 2022. iskeširala oko 13.500 maraka u restoranu Gorice Dodik

Prosječni ceh u Agapeu, kao što može da se vidi u dijelu obavještenja o nabavci usluga, iznosio je čak oko 1.030 KM.

Vlada Republike Srpske tokom prošle godine koristila je usluge ekskluzivnog restorana Agape, koji je u vlasništvu Gorice Dodik, kćerke predsjednika RS Milorada Dodika, te su tokom prvih osam mjeseci 2022. godine u dvanaest navrata u ovom restoranu pravljeni cehovi od 300 do oko 2.000 KM.

Ukupno je na ime “ugostiteljskih usluga u restoranu” Gorice Dodik Vlada Republike Srpske potrošila najmanje oko 12.354 KM.

Na portalu Javnih nabavki, naime, nije navedeno da li ova cijena uključuje i PDV, kakva je praska u ovakvim obavještenjima, što bi značilo da je cifra još za oko 2.000 KM veća.

Prosječni ceh u Agapeu, kao što se može vidjeti u dijelu obavještenja o nabavci usluga, iznosio je čak oko 1.030 KM.

Ovi podaci obuhvataju samo period od januara do kraja avgusta prošle godine, tako da je opravdano za pretpostaviti da je Vlada RS u restoranu Dodikove ćerke potrošila i veći iznos.

Prevedeno na jezik jedne od najsiromašnijih kategorija u Republici Srpskoj, penzionera, Vlada je samo za 12 ručaka, derneka ili čega već (pokušavali smo da saznamo, ali nismo još uspjeli) u Agapeu potrošila onoliko koliko prosječni penzioner u ovom entitetu primi crkavice za dvije godine i dva mjeseca (26 penzija od 475,30 KM, koliko je iznosio novembarski prosjek).

Inforadar saznaje da su i konobari Vlade RS išli povremeno raditi u Agape, pa ovaj teški sukob interesa, odnosno pogodovanje kćerki najmoćnijeg čovjeka u RS, dobija još više na značaju. Nije, međutim, poznato da li su konobari bili posebno plaćeni za ovaj posao, ili je ta usluga obuhvaćena redovnom platom koju primaju u entitetskoj vladi.

Jučer smo uputili i entitetskoj vladi pitanja o tome ko je i kakve vrste usluga koristio u Agapeu, međutim odgovoreno nam je da su pitanja proslijedili svom Ugostiteljskom servisu koji je i sklapao aranžmane s restoranom Gorice Dodik. Do objave ovog teksta nismo dobili odgovore.

Podsjećamo, Zakon o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH definiše da izabrani zvaničnici i njihovi bliski srodnici ne smiju biti dio uprave ili menadžmenta bilo kojeg privatnog preduzeća koje sklapa ugovore ili posluje s institucijama koje se finansiraju iz budžeta na bilo kojem nivou vlasti. No, porodica Dodik, kako svjedočimo već dugi niz godina, smatra sebe izuzetom od brojnih zakona koji važe za sve ostale građane.

Još u martu prošle godine Transparency International BiH (TI BiH) podnio je prijavu Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa protiv tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika jer firme u vlasništvu njegove porodice posluju sa državom i primaju značajne podsticaje iz budžeta.

Izvršna direktorica Transparency International BiH Ivana Korajlić kaže za Inforadar da ova organizacija još uvijek nije dobila odgovor jer Komisija praktično ne radi, a nova treba da se formira.

“Teško da će u ovom slučaju doći do zastare, jer ona nastupa za četiri godine”, kaže Korajlić.

Foto: Avaz/Ivana Korajlić: Transparency još nije dobio odgovor na prošlu prijavu o Dodikovom sukobu interesa

Iako sada kao predsjednik RS Dodik podliježe entitetskom zakonu o sukobu interesa, koji je mnogo “labaviji” za predstavnike vlasti od državnog, period u kojem je Vlada RS poslovala s restoranom njegove ćerke odnosi se na njegov mandat kao člana Predsjedništva BiH te stoga podliježe državnom zakonu, navode iz TI BiH.

Prijava ove organizacije tako se može dopuniti i poslovima koje je entitetska vlada sklopila s Agapeom do novembra 2022. – kada je Milorad Dodik stupio na dužnost predsjednika RS.

Piše: Maja Bjelajac
Izvor: inforadar.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter