Šta će odigrati Dodik? Radmanović želi svog igrača za direktora UIOBiH, a može i Tegeltijina fotelja


Šta će odigrati Dodik? Radmanović želi svog igrača za direktora UIOBiH, a može i Tegeltijina fotelja

Tihi rat unutar SNSD-a između struja koje predvode potpredsjednik Nebojša Radmanović i predsjednik Milorad Dodik se nastavlja. 

Ma koliko Dodik bio moćan i sa strane posmatrano kao da drži sve konce unutar SNSD-a, uvijek na umu treba imati da je Radmanović iskusni politički lisac, koji nikada nije niti će odustati od toga da ima snažan utjecaj unutar stranke i da se bez njega ne mogu praviti nikakve kadrovske kombinatorike.

Faktor je još prošle godine pisao o svim Radmanovićevim igračima koje je razmjestio po entitetskim i državnim institucijama i tako ispleo svoju mrežu.

Nakon što je "Osmorka" sa SNSD-om i HDZ-om BiH dogovorila raspodjelu 36 pozicija u državnim agencijama i institucijama, a gdje su se Milorad Dodik i Dragan Čović lako usaglasili da Uprava za indirektno oporezivanje BiH, nakon što je njom sedam godina rukovodio HDZ-ov Miro Džakula, ovog puta pripadne Srbima, krenula je unutarstranačka borba.

Tako je Radmanović preko gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića i državnog zastupnika Miroslava Vujičića (njegovog šefa kabineta dok je bio član Predsjedništva BiH), organizirao "pobunu", gdje se Gradski odbor SNSD-a usprotivio imenovanju DNS-ovog Nenada Nešića na poziciju ministra sigurnosti BiH. Zaprijećeno je čak i uskraćivanjem podrške novom sazivu Vijeća ministara. Potom je Dodik u Banju Luku pozvao Radmanovićeve "bundžije" te je kroz razgovor spuštena lopta.

Međutim, Radmanovićevi apetiti sežu puno dalje od ovih "pritisaka sa press konferencija" i "ucjena" dizanjem ruke u Parlamentu. Počelo se tako već spekulirati da bi ministar finansija BiH Zoran Tegeltija mogao biti imenovan za direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, a da bi na njegovo mjesto mogao doći, a ko drugi nego Radmanovićev igrač, mlađahni Ljubiša Ćosić.

SNSD iz Istočnog Sarajeva, u prijevodu Nebojša Radmanović, ovim spekulacijama koje su se pojavile u medijima, nastoji izvršiti dodatni pritisak na Dodika, te na jednu od ove dvije pozicije imenovati svog čovjeka.

Radmanoviću je svejedno da li će dobiti UIOBiH ili ministarstvo finansija, jer je njegov jedini cilj - dodatno osnažiti svoj utjecaj.

Podsjetimo, SNSD je iznikao iz Kluba nezavisnih zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a, a u martu 1996. godine stranka je upisana u sudski registar. Od tada na čelu ove stranke je Milorad Dodik.

Početkom 1999. godine stranci je pristupila većina članova Socijal liberalne stranke, a 2000. godine i Demokratska stranka za Banju Luku i Krajinu čiji lider Nikola Špirić je danas potpredsjednik SNSD-a. SNSD-u se 2002. godine priključila i javnosti manje poznata Nova radnička stranka, ali najveća međustranačka fuzija izvršena je 1. maja 2002. godine kada su se spojili do tada još Stranka nezavisnih socijaldemokrata i Demokratska socijalistička partija na čijem čelu je bio današnji potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović. Tada je nastao Savez nezavisnih socijaldemokrata u organizacionom obliku kakav ima i danas.

Foto naslovna: srpskacafe.com
Izvor: faktor.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter