Šta otkriva presuda slučaja -Dženan Memić- Alisa Ramić nije dokazala amneziju, Hasan Dupovac ugrozio istragu!


Šta otkriva presuda slučaja -Dženan Memić- Alisa Ramić nije dokazala amneziju, Hasan Dupovac ugrozio istragu!

Alisa Ramić je osuđena zbog davanja lažnog iskaza, a policajac Dupovac zbog produženog krivičnog djela zloupotrebe položaja, dok su oslobođeni za organizirani kriminal i pomoć učinitelju nakon počinjenja krivičnog djela. Zijad Mutap, policajac Josip Barić i recepcioner Muamer Ožegović oslobođeni svih optužbi. Tužilaštvo BiH nije uspjelo dokazati tezu da se radilo o organiziranoj kriminalnoj grupi. Žurnal u nastavku donosi analizu ovog slučaja

Apelaciono vijeće Suda BiH danas je izreklo drugostepenu presudu u slučaju „Dženan Memić“, te je Alisu Ramić (Mutap) proglasili krivom za davanje lažnog iskaza i osudilo je na dvije i po godine zatvora, a policajca MUP-a KS Hasana Dupovca zbog produženog krivičnog djela zloupotreba položaja na tri godine zatvora.

Zijad Mutap, policajac Josip Barić i recepcioner hotela Crystal Muamer Ožegović oslobođeni su svih optužbi.

Tužilaštvo BiH nije dokazalo da se radilo o organiziranoj kriminalnoj grupi u sklopu koje su počinjena još krivična djela protuzakonito posredovanje i pomoć učinitelju nakon počinjenog krivičnog djela. Iz tog razloga je svih pet optuženih oslobođeno ovih optužbi.

Oslobađajući dio presude je pravomoćan i na njega ne postoji mogućnost žalbe što znači da se optuženima više ne može suditi za krivična djela zbog kojih su po drugi put oslobođeni. Žalbe se mogu uložiti samo na osuđujući dio presude, odnosno samo se mogu žaliti odbrane Alise Ramić i Hasana Dupovca.

Foto: Adi Kebo/zurnal.info/Muriz Memić: Godinama ukazuje da je njegov sin Dženan ubijen

Hasan Dupovac je osuđen jer je u svojstvu šefa Odsjeka za saobraćajne istrage MUP-a KS u toku istrage prekoračio ovlaštenja i bez naredbe suda izuzimao dokaze da prikrije činjenice. Tročlano Apelaciono vijeće Suda BiH kojim je predsjedavao sudija Staniša Gluhajić ustanovilo je da iz činjeničnog opisa proizilazi da je Dupovac počinio produženo krivično djelo zloupotrebe položaja, ali ne i protuzakonito posredovanje i pomaganje učinitelju nakon počinjenja krivičnog djela. Vijeće je utvrdilo da su radnje optuženog direktno uticale na istragu, iako će se kasnije utvrditi da sporni videosnimci nisu bili značajni, ali da su na početku istrage mogli biti od značaja, te je takvim njegovim radnjama nastala šteta za oštećene.

Vijeće je utvrdilo da je Alisa Ramić bila dužna iznijeti sve činjenice koje su joj bile poznate, ali da ih je svjesno prešutila stvarajući privid da se ne sjeća. U obrazloženju presude stoji da medicinski nije postavljena dijagnoza potres mozga, te da tvrdnja da Alisa ima amneziju nije potkrijepljena medicinskom dokumentacijom. Sud se pozvao i na izjavu službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela koji su prvi stigli na lice mjesta da im je Alisa Ramić dala lične podatke i rekla da ih je udarilo auto velike brzine. Ona se sjećala svih detalja pregleda, a čega se, navedeno je u obrazloženju, ne bi mogla sjetiti da je doživjela potres mozga.

Podsjetimo da je  tokom novog suđenja koje je vođeno pred Apelacionim vijećem Suda BiH, na prijedlog tužilaštva, saslušan i doktor Kemal Dizdarević koji je kazao da “prema kriterijima, pacijentica (Alisa Ramić) nije mogla imati potres mozga niti organsku amneziju”, te pojasnio da postoji i psihogena amnezija koja je bazirana na potiskivanju događaja koji se tiče sjećanja. Abdulah Kučukalić je kazao da “kada se sve sumira on ne može tvrditi niti da je (Alisa) imala niti da nije imala psihogenu amneziju”.

Pozivajući se na navedene izjave, u obrazloženju drugostepene presude stoji da kod Alise Ramić nije utvrđena ni psihogena amnezija uzrokovana stresom.

Žurnal u nastavku donosi

KRATKI PREGLED SLUČAJA

Dženan Memić je pod još nerasvjetljenim okolnostima smrtno stradao u februaru 2016. godine kada je teško povrijeđen dok je šetao sa Alisom (Mutap) Ramić. Usljed teških povreda sedam dana nakon toga preminuo je u bolnici.

Foto: Dženan Memić i Alisa Ramić (Mutap)

Ovo je peta presuda u ovom slučaju. Kantonalni sud u Sarajevu je dva puta oslobodio Ljubu i Bekriju Seferovića optužbe za tešku saobraćajnu nesreću koja je za posljedicu imala smrt Dženana Memića. Vrhovni sud FBiH je te presude ukidao po žalbi Tužilaštva KS.

Treći pretres je održan pred Vrhovnim sudom Federacije BiH koji je donio treću oslobađajuću i konačnu presudu. Seferovići su oslobođeni i za ovo krivično djelo više im se ne može suditi, a Vijeće Vrhovnog suda utvrdilo je da “nema dovoljno dokaza za tvrdnju Tužilaštva KS da se događaj desio na način kako je to opisano u optužnom aktu”.

Podsjetimo da je u optužnici Tužilaštva KS stajalo da je “Dženan udario potiljačnim dijelom glave, dok su vještaci medicinske struke Hamza Žujo i Željko Karan koji su saslušani i pred Vrhovnim sudom negirali da je bilo povreda na potiljačnom dijelu glave već isključivo na lijevom sljepoočnom i tjemenom dijelu glave, a o čemu je Žurnal već ranije pisao.

Od presude Vrhovnog suda FBiH prošle su tačno dvije godine, a da okolnosti stradanja Dženana Memića i dalje nisu razjašnjene.

U julu 2021. godine Sud BiH je potvrdio optužnicu protiv Zijada Mutapa, njegove kćerke Alise, dvojice policajaca i recepcionera hotela Crystal zbog sumnje u zataškavanje dokaza o Dženanovoj smrti.

Tročlano vijeće, kojim je predsjedavao sudija Branko Perić, jednoglasno je u novembru 2022. donijelo presudu kojom su svi optuženi oslobođeni optužbe. Sud je tada utvrdio da je od 69 saslušanih svjedoka njih 29 bilo beskorisno, a sudija Perić je kazao da se “činilo da se sami tužioci teško snalaze u svom predmetu i da su postali žrtve olakog optuživanja“.

ISTRAGA PROTIV DALIDE BURZIĆ

Tri mjeseca prije prvostepene presude, u vrijeme dok se vodio sudski proces protiv Zijada Mutapa i suoptuženih, iz Tužilaštva BiH obavještavaju javnost da je pokrenuta istraga protiv “više osoba u slučaju Dženan Memić” za ubistvo i pomaganje počinitelju nakon krivičnog djela. Istragom su, između ostalog, obuhvaćeni bivša glavna tužiteljica Tužilaštva KS Dalida Burzić, bivši tužilac Meris Ćato, bivši komesar Vahid Ćosić, saobraćajni vještak Ševal Kovačević, policajac Sakib Kremo, te još nekoliko nepoznatih osoba.

Očekuje se uskoro i okončanje ove istrage, te podizanje optužnice. 

Žurnal je ranije pisao o izjavi Dalide Burzić sa sastanka 15. marta 2016. kada je Dženanovom ocu Murizu Memiću kazala da je “to bilo naguravanje koje je eskaliralo i da on njega nije htio ubiti, te da ona nju (Alisu) ne da”.

Burzić je na konferenciji za medije u februaru 2017. priznala da je porodici Memić govorila da je Dženan ubijen, ali da su zalutali u tu kvalifikaciju i vratili se na onu s početka, a to je da se radi o saobraćajnoj nesreći. Protiv nje se 2019. vodio i disciplinski postupak zbog javnih istupa i kontakata sa oštećenima u ovom slučaju, ali su je disciplinske komisije VSTV-a tada oslobodile odgovornosti. Na čelu Vijeća tada je bio Milan Tegeltija kojem se Burzić može zahvaliti što je, u momentu kada se počeo rušiti predmet protiv Seferovića, imenovana za sudiju Suda BiH. 

Prvostepenu komisiju tada su činile Željka Radović i Sanela Gorušanović-Butigan, koje su tri godine kasnije u odnosu na Dalidu Burzić donijele sasvim oprečnu odluku i suspendovale je s pozicije sutkinje do okončanja istrage. Spomenimo i to da je Radović bila u sastavu Vijeća sve od 2014. pa do aprila ove godine, dok je dva mjeseca nakon toga imenovana za glavnu tužiteljicu Javnog tužilaštva RS.

SASLUŠANJE DOKTORA DIZDAREVIĆA

U martu ove godine iz Tužilaštva BiH su obavijestili javnost da im je Sud BiH uvažio žalbu i ukinuo prvostepenu presudu, a novo suđenje pred Apelacionim vijećem počelo je u maju ove godine. Većina dokaza je preuzeta iz prvostepenog postupka, dok su u sudnici reproducirani iskazi vještaka Irhada Kosa, te Abdulaha Kučukalića i Hamza Žuje, ali su dvojica doktora ponovo i saslušani. Prihvaćen je i prijedlog tužilaštva da se sasluša doktor Kemal Dizdarević, a čije je svjedočenje Prvostepeno vijeće odbilo kao dodatni dokaz tužilaca Ćazima Hasanspahića i Dubravka Čampare. 

Svi dodatni prijedlozi odbrane su odbijeni.

Podsjetimo da porodica Memić već godinama ukazuje da je njihov sin i brat Dženan ubijen. Zbog lošeg rada pravosuđa u ovom predmetu, ali kako bi dokazali da njihov sin nije stradao u saobraćajnoj nesreći kako je to tvrdilo Tužilaštvo KS, nekoliko puta su organizovali i proteste. 

Foto naslovna: Adi Kebo/Zurnal.info
Izvor: zurnal.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter