Šta se događa u državotvornoj stranci? Da li je Ljubiša Petrović na izlaznim vratima SDS-a? (Foto)


Šta se događa u državotvornoj stranci? Da li je Ljubiša Petrović na izlaznim vratima SDS-a? (Foto)

Kada je na lokalnim izborima 2020. široj javnosti do tada skoro potpuno nepoznati Ljubiša Petrović, kao kandidat SDS-a, pobijedio favorizovanog “odbjeglog” SDS-ovog prvaka, Miću Mićića, za najveću opozicionu stranku u Srpskoj to je predstavljalo jednu od najvećih pobjeda u dugom nizu godina obilježenih teškim porazima, raskolima i prelascima istaknutih članova te partije u redove vladajućih.

Za kratko vrijeme Petrović je pobrao simpatije opozicionog biračkog tijela ne samo u Bijeljini i Semberiji, a njegov beskompromisni stav prema vladajućem režimu, koji je doživio težak debakl u martu s neuspjelim pokušajem Petrovićevog opoziva, od ljekara u fotelji gradonačelnika Bijeljine napravio je najveću političku zvijezdu u teško uzdrmanoj državotvornoj stranci. Međutim, koliko god se Petrovićeva popularnost među opoziciono orijentisanim građanima i običnom članstvu u SDS ne dovodi u pitanje, da u odnosima između samog Petrovića i stranačkog rukovodstva ne cvjetaju ruže pokazala je Izborna skupština SDS u junu ove godine, kad je na veliko iznenađenje gradonačelnik Bijeljine ostao izvan novoizbranog Predsjedništva stranke.

Kako za Gerilu otkrivaju odlično obaviješteni izvori iz vrha najveće opozicione partije u Srpskoj, Petrović se i prije pomenute Izborne skupštine SDS, prema njihovim tvrdnjama, prilično distancirao od stranačkog rukovodstva, prostorije Gradskog odbora SDS u Bijeljini uglavnom su zaključane, a “svojeglavi” gradonačelnik, prema riječima naših izvora, već mjesecima upadljivo izbjegava dolazak na sastanke sa stranačkim liderima. S druge strane, primjetno je da se Petrović odlično slaže s predsjednicom Narodnog fronta, Jelenom Trivić, što je izazvalo spekulacije da bi SDS uskoro mogao ostati bez gradonačelnika Bijeljine.

Koliki bi to udarac predstavljalo za već žestoko “izubijanu” stranku, koja je, osim Bijeljine, svedena na nivo statističke greške u skoro svim ostalim većim gradovima u Republici Srpskoj, govori i to da prema svim dosadašnjim nezvaničnim istraživanjima javnog mnjenja, Petrović, praktično, nema ozbiljnu konkurenciju u Bijeljini i očekuje se da u oktobru sljedeće godine dobije novi mandat na čelu tog grada.

Univerzitetski profesor i sociolog, Drago Vuković, slaže se c ocjenama da je Ljubiša Petrović “neprikosnoven u Bijeljini”, posebno uzimajući u obzir stanje u kom se nalazi SNSD u tom gradu. Što se pak Petrovićevog statusa u SDS tiče, Vuković potvrđuje da po Bijeljini već dugo “kruže priče” da je gradonačelnik blizu toga da promijeni stranku.

“Saradnje između opozicionih stranaka u Bijeljini na predstojećim izborima će biti, mada se priča da je Petrović bliže tome da pređe u Narodni front nego što bi kao neko, koga je SDS doveo na vlast, mogao da povuče tu stranku ka ostvarenju nekog boljeg rezultata u Bijeljini”, ističe Vuković.

Inače, uprkos ubjedljivoj pobjedi Petrovića, SDS na izborima prije tri godine nije ostvario dobar rezultat. Aktuelni gradonačelnik tada je osvojio preko 24.000 a njegova matična stranka tek nešto više od 4.000 glasova.

Interesantno, gostujući nedavno u emisiji “Telering”, Milovan Cicko Bjelica, jedan od pripadnika SDS-ove “stare garde”, rekao je da nema nikakav odnos sa Petrovićem, da ga je vidio tek nekoliko puta i potvrdio da prvi čovjek Bijeljine ima kritički stav prema njemu, načelniku Ugljevika Vasiliju Periću i još nekolicini visokih funkcionera SDS-a.

Kancelarije Narodnog fronta u Bijeljini su otvorene u septembru ove godine, a tom prilikom je Trivićeva, misleći na gradonačelnika Bijeljine, poručila kako su “najljepša stvar iskreni prijatelji u politici”. Ni Petrović ne propušta priliku da podrži predsjednicu Narodnog fronta, ali o mogućem prelasku, za sada, ne govori.

Foto: Ljubiša Petrović i Milan Miličević

Dok se Petrović, tradicionalno, nije javljao na naše pozive, lider najveće opozicione stranke, Milan Miličević, tvrdi da su neutemeljene price o odlasku prvog čovjeka Bijeljine iz SDS-a, iako potvrđuje da je upoznat sa takvim informacijama.

“Sa Ljubišom Petrovićem sam nedavno razgovarao o pripremama za lokalne izbore, tako da priče o njegovom napuštanju SDS smatram čistim spekulacijama”, kratko je odgovorio Miličević.

Foto naslovna: Gerila/Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter