Tajkun iz Laktaša za 6,8 kupio a onda za 21 milion KM Srpskoj prodao koncesiju, sada -masno- nadgleda izgradnju


Tajkun iz Laktaša za 6,8 kupio a onda za 21 milion KM Srpskoj prodao koncesiju, sada -masno- nadgleda izgradnju

Biznismen iz Laktaša Milenko Čičić napravio je sa koncesijama za izgradnju hidrocentrala na rijeci Bistrici kod Foče nesvakidašnji posao.

Nakon što ih je prodao Republici Srpskoj po višestruko većoj cijeni nego što je kupio, sada će nadgledati njihovu izgradnju za šta će opet biti debelo plaćen, saznaje portal CAPITAL.

Srpska je Čičiću, odnosno njegovom preduzeću “Kaldera” prije 14 godina za 6,8 miliona maraka prodala kocesiono preduzeće “HE Bistrica”.

Iako na gradnji hidrocentrala nije uradio ništa, Republika Srpska, odnosno „Elektroprivreda RS“ je prije tri godine kupila preduzeće i po tom osnovu mu isplatila preko 21 milion maraka.

Nakon zarade od preko 14 miliona maraka, Čičić se indirektno vratio na projekat koji mu je donio pravo bogatstvo.

Naime, “Hidroelektrane Bistrica” su nedavno okončale tender preko kojeg su tražile stručno – tehnički nadzor za gradnju tri centrale.

Posao vrijedan 3,5 miliona maraka dobilo je preduzeće “Projekt” čiji je treći najveći akcionar upravo Milenko Čičić, sa 27,4 odsto udjela.

Zadatak ove firme je da vrši kontrolu radova na gradnji, instalaciji, ispitivanju i puštanju u pogon elektrana.

Inače, energetski sistem HE Bistrica vrijedan je preko 100 miliona evra i investitorima bi trebao da se otplati kroz nekoliko godina ako bi na snazi ostale ove cijene struje.

Hidroelektane se grade u donjem toku rijeke Bistrice, uz magistralni put Foča-Sarajevo, a svaka će se sastojati od brane, dovodnog tunela, cjevovoda i mašinske zgrade.

Ukupna instalisana snaga ovog sistema je 39 megavata sa ukupnom godišnjom proizvodnjom 152 gigavat časa električne energije.

Objekte će graditi kineska firma “AVIC”.

Piše: Dejan Tovilović
Foto naslovna: Ilustracija
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter