Tajkunski i stranački (HDZ, SNSD i SDA) servis privatne države (UiO BiH) vrši pravna silovanja i gušenje privrednika


Tajkunski i stranački (HDZ, SNSD i SDA) servis privatne države (UiO BiH) vrši pravna silovanja i gušenje privrednika

Često sam pisao o radu Uprave za indirektno oporezivanje BiH, koja je za vrijeme decenijske vladavine direktora i poglavnika Uprave Mira Džakule pretvorena u carstvo nepotizma, korupcije, neznanja i klijentelizma, ali novi primjeri stalno su tu da iznova šokiraju javnost radom i dešavanjima u ovoj instituciji.

Tako sam tokom boravka u Banjaluci razgovarao sa Tanjom Subotić Došen, vlasnicom agencije za posredovanje pri naplati štete od osiguranja, koja se posljednjih mjeseci bori da opstane u poslovanju uprkos suludim i potpuno neusaglašenim postupanjima službenika UIO.

Naime, Tanja je još u avgustu 2018. godine podnijela Upravi za indirektno oporezivanje zahtjev za registraciju pravnog subjekta u njenom vlasništvu kao PDV obveznika, ali je UIO isti zahtjev odbila jer je konstatovala da podnosilac zahtjeva pruža usluge koje su oslobođene od plaćanja PDV-a. Na takav način, njoj je u poslovanju onemogućeno da prikazuje i naplaćuje PDV od krajnjih korisnika, ali i da iskazuje ulazni PDV, za koji bi se umanjivale njene poreske obaveze. U međuvremenu odlučuje da agenciju koja je poslovala u formi s.p.-a ugasi i registruje kao društvo sa ograničenom odgovornošću.

Međutim, po nalogu šefa Grupe za reviziju i kontrolu u Odsjeku za poreze RC Banja Luka, Vladimira Milinovića, krajem prošle godine, njoj kao neobzvezniku PDV-a dolazi kontrola iz UIO, konkretno mlađahni i neiskusni, ali roditeljskom i partijskom podrškom osokoljeni inspektorčić Trninić Stevan, te usmeno konstatuje da mu je poznato kako pravno lice ima status neobveznika, ali da on smatra da se ipak radi o oporezivoj djelatnosti i da će joj u postupku kontrole biti utvrđena dodatna poreska obaveza.

Nakon više od 2 mjeseca, tačnije 14.02.2022. navedeni inspektorčić donosi Rješenje kojim nalaže pravnom subjektu, čiji je prestanak djelatnosti utvrđen još sa danom 08.12.2021.godine, plaćanje iznosa od 38.046,00 KM po osnovu navodno neprijavljenog PDV-a (koji i nije bilo moguće prijaviti jer je odbijen zahtjev za dobijanje statusa PDV obveznika), kao i zakonskih kamata u iznosu od 8.555,55 KM za „neblagovremeno“ plaćanje iznosa koji nije ni bilo moguće platiti!

Period koji je obuhvaćen ovom kontrolom i razrezom poreza obuhvata i period u kojem je stranka podnosila zahtjev UIO za upis u registar obveznika PDV-a, a koji zahtjev joj je od strane UIO odbijen sa argumentom da se radi o neoporezivoj djelatnosti. Mudre glave Uprave za indirektno oporezivanje trebalo bi da objasne kako je ista djelatnost neoporeziva 2018, a nešto više od 3 godine kasnije postaje oporeziva, a da se pri tome nije mjenjao pravni okvir koji to reguliše.

Moja sagovornica ističe da bi je plaćanje ove naknadno utvrđene poreske obaveze finansijski uništilo, a da od posla kojim se bavi izdržava porodicu i svojih dvoje maloljetne djece. Zato je, putem advokata, podnijela žalbu na rješenje UIO. Takođe, u toku postupka obraćala se i šefu nadležne Grupe, a po dobijanju rješenja pisala je i Miru Džakuli, direktoru UIO, koji nije reagovao, iako je po zakonu upravo on taj koji je odgovoran za jedinstveno i zakonito postupanje Uprave kojom rukovodi. Nije, kako kaže, previše ni očekivala, jer joj je i sam inspektorčić prilikom vršenja kontrole rekao da radi po instrukcijama „odzgo“ .

O pedigreu mlađanog inspektora Trninića, funkcijama i poslovima koje obavljaju članovi njegove porodice, koji godinama uživaju blagodeti izmučenog nam budžeta, ali i njihovoj imovini više milionske vrijednosti, pisaću uskoro opširnije.

Tek, nakon ovakvih, ali i brojnih sličnih primjera jer saznajem da ovo nije jedini slučaj, postavlja se pitanje kakav ambijent za poslovanje i kakva pravna sigurnost se stvara zapošljavanjem i ovakvim postupanjem nestručnih, a bahatih činovnika koji ne rade po slovu zakona već se ponašaju kao partijski pendreci i djeluju isključivo po instrukcijama „odozgo“. Kakve beneficije uživaju ti miljenici sistema za taj i takav rad? I konačno, treba li zaista više bilo ko da se čudi kada porodice mladih i obrazovanih napuštaju ovo društvo i bježe glavom bez obzira, što dalje od sistema koji im otima sve, čak i mimo zakona, jer se tako hoće i može nekom „odozgo“?

Pogledajte razgovor sa Tanjom Subotić Došen, i nadam se da će stići odgovor na upit od portparola UIO BiH Kovačevića na ovu temu, koji ću prenijeti u cjelosti …:

 

Autor: Nebojša Vukanović
Video: Nebojša Vukanović/youtube.com
Izvor: nebojsavukanovic.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter