VSTS se do sada -pravio mrtav- a sada odlaže davanje mišljenja o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama KZ RS?


VSTS se do sada -pravio mrtav- a sada odlaže davanje mišljenja o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama KZ RS?

Nacrt zakona bi mogao biti upućen u dalju proceduru u formi prijedloga zakona tokom ovog mjeseca, i mogao bi biti razmatran na sjednici NSRS u julu.

Stalna komisija za legislativu predložila je članovima Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH da se zbog obimnosti materijala i kompleksnosti Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS izjašnjavanje o istom odloži za narednu sjednicu, koja će biti održana 5. i 6. jula, nakon čega će Ministarstvu pravde RS biti dostavljeno mišljenje, što je većinom glasova prihvaćeno.

Iz komisije za legislativu su obavijestili članove VSTS-a da su od Ministarstva pravde RS dobili nezvaničnu informaciju da će Nacrt zakona biti upućen u dalju proceduru u formi prijedloga zakona tokom ovog mjeseca, kao i da će biti razmatran već na sjednici NSRS u julu.

U vezi sa odlaganjem izjašnjavanja VSTS-a zbog “obimnosti materijala i kompleksnosti” Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS, direktor Banjalučkog centra za ljudska prava Dejan Lučka je izjavio da je navedeni materijal već mjesecima dostupan i da se svodi na izmjene članova i dodavanje novih na par strana.

“Obrazloženje Nacrta koje nije istinsko i kompleksno obrazloženje već kopiranje članova bez suštinskog obrazlaganja i formalno pokrivanje donošenja. Kompleksna priča jeste, apsolutno, ali već je izrađeno bar pet većih analiza, što domaćih, što stranih, jedno 10 manjih, i ihaj analitičkih tekstova. I njih isto kao nisu vidjeli do sada. Ono, pravili se mrtvi prethodnih mjeseci. Ali eto, da se pokriju. Mada, ionako njihovo mišljenje ništa i ne znači posebno”, navodi Lučka.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter