Pobjeda Talibana - Hiljade jure ka avionima - Najgori poraz Zapada - Tramp: Podnesite ostavku (Foto/Video)


Pobjeda Talibana - Hiljade jure ka avionima - Najgori poraz Zapada - Tramp: Podnesite ostavku (Foto/Video)

Talibani preuzeli vlast, evakuacija stranaca u Kabulu. Talibani kasno sinoć podigli zastavu na predsedničkoj palati u Kabulu, javila je televizija Al Džazira.

Katarska televizija emitovala je ranije snimak na kojem se vidi kako talibanski komandanti i vojnici slave pobedu u hodnicima rezidencije i kancelariji predsednika Avganistana Ašrafa Ganija, koji je napustio zemlju. Talibani su saopštili i da su preuzeli odgovornost za bezbednost predsedničke palate, prenosi Tass.

Talibani su preuzeli i kontrolu nad glavnim sedištem državne televizije, odakle su se uživo obratili građanima, a njihove jedinice su počele da pristižu u Kabul i iz drugih delova Avganistana.

Izvor agencije Tas s u glavnom gradu Avganistana rekao je da se na ulicama povremeno čuju pucnji i da se koristi teško naoružanje. Prema njegovim rečima, čuju se i eksplozije, ali su informacije o događajima u gradu oskudne jer je preporučeno da se kuće ne napuštaju.

Izvor je dodao da vojni transportni avioni, najverovatnije američki, otprilike svakih 50 minuta uzleću sa aerodroma u Kabulu.

Podsetimo, talibani su u nedelju saopštili da kontrolišu celu teritoriju Avganistana, a predsednik te zemlje Ašraf Gani napustio je zemlju. Isto je pokušalo na desetine hiljada Avganistanaca.

Stejt department: Evakuisali smo svo osobolje

Stejt department saopštio kasno sinoć da je svo osoblje američke ambasade u Kabulu bezbedno evakuisano do međunarodnog aerodroma "Hamid Karzai". Portparol Stejt departmenta Ned Prajs je potvrdio da područje oko aerodroma obezbeđuje američka vojska, prenosi Rojters.

Izvor: tanjug.rs/b92.net/rtvbn.com

Hiljade građana juri ka avionima da se spasi od talibana

Avganistanci su se probudili pod novim vođstvom nekoliko sati nakon što su talibani zauzeli glavni grad Kabul i odnijeli pobjedu u ratu.

Avganistanska vlada je pala, a mediji su izvijestili o tome da je predsjednik Ašraf Gani pobjegao u Uzbekistan. Bivši predsjednik Hamid Karzai nudi se da vodi tranziciju vlasti s talibanima.

Hiljade stanovnika i stranih državljana pokušavaju pobjeći iz Kabula, a scene haosa i panike zabilježene su na aerodromu u nedjelju naveče.

Komercijalni letovi su obustavljeni, a prioritet se navodno davao američkim vojnim letovima koji evakuiraju diplomatsko osoblje. Ranije danas, SAD su dovršile evakuaciju svoje ambasade i skinule zastavu u svojim diplomatskim prostorijama, javlja jutros BBC.

Američki vojnici ispalili su hice u zrak na aerodromu u Kabulu, prema pisanju AFP-a, dok su hiljade Avganistanaca preplavile pistu pokušavajući uhvatiti let iz zemlje.

– Ovdje se osjećam jako uplašeno. Oni ispaljuju mnogo hitaca u vazduh – rekao je očevidac za AFP.

Pojavilo se nekoliko video zapisa kako ljudi trče na aerodromske piste i pokušavaju se ukrcati na letove.

Više od 60 zemalja izdalo je zajedničko saopšenje u kojem se traži hitna obnova sigurnosti i civilnog poretka i traže od talibana da dozvole, onima koji to žele, da napuste zemlju.

Aktivisti izražavaju zabrinutost za žene u Avganistanu usred izvještaja da talibani već forsiraju promjene.

Izvor: tanjug.rs/rtvbn.com

Jedan od najgorih poraza Zapada

Avganistan je pao. Pao je prije nego je iko mislio da je to moguće. Pao je nakon dvadeset dugih godina, nakon što je SAD potrošio više od dva bilijuna dolara za ratovanje (po procjeni Sveučilišta Brown), nakon što je u tom ratu poginulo 2.448 američkih vojnika i 3.846 civilnih kooperanata ili plaćenika, još oko hiljadu savezničkih vojnika i nekih 66 hiljada avganistanskih vojnika.

“Padom svakog grada ruše se snovi, istorija, budućnost, umjetnost, kultura, život i ljepota. Naš svijet propada. Molim da neko to zaustavi”, napisala je na Twitteru Avganistanka Rada Akbar.

Njena očajna molba ostala je neodgovorena. Nakon 20 godina surovog rata, niko nije ostao da spasi ovu nesretnu zemlju. A nije moralo biti tako, piše Index.

Jedan od najgorih poraza Zapada

“U Kabulu sam i stalno razmišljam, nije moralo biti ovako. Nije bilo neizbježno. Afganistanci, žene, muškarci, muzičari, studenti, naučnici i mnogi drugi, marljivo su radili dvadeset godina samo da bi vidjeli kako sve propada”, napisao je na Twitteru dopisnik NBC-ja Richard Engel.

“Amerika se vratila”, poručio je Bajden trijumfalno prošle godine, nakon pobjede nad Donaldom Trampom na izborima koju je Tramp do kraja osporavao.

“Vjerovatnost da će Talibani pregaziti sve i posjedovati cijelu državu vrlo je mala”, rekao je Baden, iako je tada već pomalo postajalo jasno da demoralizirana i disfunkcionalna afganistanska vojska neće moći zaustaviti talibane.

A onda je došlo brzo i bolno suočavanje sa stvarnošću potpunog poraza.

“Tokom 20 godina, koliko je naša zemlja bila u ratu u Afganistanu, Amerika je poslala svoje najbolje mladiće i djevojke, uložila gotovo 1 bilijun dolara, obučila preko 300.000 afganistanskih vojnika i policije, opremila ih najsuvremenijom vojnom opremom i održavala vazdušne snage u sklopu najdužeg rata uistoriji SAD-a.

Još jedna godina, ili još pet godina američkog vojnog prisustva ne bi napravili razliku ako afganistanska vojska ne može ili neće držati svoju državu. A beskrajna američka prisutnost usred građanskog sukoba druge zemlje nije mi bila prihvatljiva”, napisao je pak Bajden u svom službenom saopštenju u subotu, priznajući da je rat u Afganistanu nakon 20 godina definitivno izgubljen i da Amerika tu više ništa ne može ili ne želi napraviti.

Tramp počeo kapitulaciju, Bajden je dovršio

Opravdanje za ovaj samonametnuti, potpuno nepotrebni poraz Bajden je potražio u potezima svog prethodnika Trampa:

“Kad sam došao na dužnost, naslijedio sam dogovor koji je sklopio moj prethodnik – a za koji je pozvao talibane na pregovore u Camp Davidu uoči 2019. – koji je talibane ostavio na vojnom najjačem položaju od 2001. godine i nametnuo rok (za povlačenje) za američke snage do 2021.

Neposredno prije nego što je napustio dužnost, takođe je smanjio američke snage na sami minimum od 2500 ljudi. Stoga, kad sam postao predsjednik, suočio sam se s izborom – slijediti dogovor, s kratkim produljenjem kako bismo sigurno povukli naše snage i snage naših saveznika, ili pojačati prisutnost i poslati još američkih vojnika da se opet bore u građanskom sukobu u drugoj zemlji.

Bio sam četvrti predsjednik koji je predsjedao prisutnošću američkih trupa u Afganistanu – dva republikanca, dva demokrata. Ne bih, i neću, ovaj rat prenijeti na petog.”

Mirovni sporazum s talibanima na koji se Bajden referirao zaista je bio katastrofalno naivan i nepromišljen, ali i tipičan za diplomatske napore Trampove administracije. Vođen budalastom ambicijom da zavrijedi Nobelovu nagradu za mir za kojom je žudio, Tramp je pristao povući američke snage (kao i ostale snage NATO-saveznica) iz zemlje u roku od 14 mjeseci a talibani su se zauzvrat obvezali da neće napadati američke ciljeve, da će pregovarati s međunarodno priznatom vladom u Kabulu i spriječiti da Al Kaida operira na teritoriju pod njihovom kontrolom, kao što je bio slučaj dok su bili na vlasti prije američke invazije 2001.

Iako su talibani nastavili sa svojom ofenzivom na teritorij pod kontrolom afganistanske vlade, Tramp je smanjio broj američkih vojnika u zemlji na samo 2.500 do kraja svog mandata, uz 16 hiljada civilnih kooperanata. Bajden je zaista, u neku ruku, doveden pred gotov čin kad je preuzeo vlast. Ali ultimativna odluka svejedno je bila njegova, podsjeća Index.

Trijumf populističke politike

Mogao je poništiti Trampov sporazum, baš kao što je Tramp poništavao sporazume i odluke svog prethodnika Baraka Obame.

Predsjednik koji je od početka svog mandata naglašavao važnost saveznika i multilateralizma mogao je odlučiti da ne može tek tako ostaviti svog saveznika na cjedilu i da će ostaviti američke snage, u najmanjem održivom broju, dok afganistanska vojska ne postane zaista samodostatna i sposobna braniti zemlju od islamističkih militanata.

Umjesto toga, objavio je da se američke snage povlače bezuslovno.

To je na neki način bio trijumf populističke, površne i performativne politike, trijumf simbolike i stila nad sadržajem i racionalnim kompromisom, trijumf politike koju je Obama već ustoličio u progresivnom ruhu, a Tramp nastavio.

To je, svakako, i tragični trijumf antiintervencionizma s desnice i ljevice – ideje da je svaka vojna intervencija u stranoj zemlji neopravdana i nepoželjna, bez obzira na razloge i okolnosti, barem kad je riječ o SAD-u i njegovim zapadnim saveznicima.

Kad su Rusija, Iran i njihovi saveznici ti koji vojno intervenišu, doduše, ovi selektivni pacifisti nisu ni izbliza toliko kritični.

Povlačenje Amerike iz uloge “svjetskog policajca”

Ali brojni Amerikanci i nebrojeni drugi diljem svijeta agitirali su za okončanje uloge Amerike kao “svjetskog policajca” i njenih “vječnih ratova” i Biden je, bilo iz iskrenih principa ili kalkuliranog političkog interesa, odlučio prihvatiti taj zahtjev.

Saznanje da bi s Trampom na vlasti situacija bila praktički ista slaba je utjeha.

Činjenica da je izdašno naoružavana i obučavana afganistanska vojska predala zemlju bez borbe, od prvih pobjeda daleko malobrojnijih talibana, zaista je teško shvatljiva i poslužila je Bajdenovoj administraciji kao opravdanje.

Argument da se Amerikanci, Britanci, Nijemci i ostali zapadnjaci ne mogu boriti za Avganistan ako se Avganistanci ne žele boriti za njega svakako zvuči uvjerljivo.

Izvor: Agencije

Podnesite ostavku zbog dešavanja u Avganistanu!

Bivši predsednik SAD Donald Tramp pozvao je aktuelnog predsednika Džoa Bajdena da podnese ostavku zbog dešavanja u Avganistanu.

Talibani su, podsetimo, posle povlačenja vojske SAD nakon silovite ofanzive u nedelju zauzeli i glavni grad Talibana. Predsednik je pobegao van zemlje, a to su pokušavale desetine hiljada Avganistanaca.

Tramp je u saopštenju ocenio da je vreme da Bajden podnese ostavku zbog onoga što je dozvolio da se dogodi Avganistanu, porast broja obolelih od kovid-19, uništavanje energetske nezavisnosti SAD i sakaćenjaeekonomije, prenosi Njujork post.

Talibani su juče, posle brze ofanzive u kojima su osvojili najveći deo Avganistana, ušli u glavni grad Kabul i istakli zastavu na predsedničkoj palati.

Predsednik Ašraf Gani napustio je zemlju.

Izvor: tanjug.rs/rtvbn.com

Talibani: Rat je završen, postigli smo šta smo htjeli

Potparol talibanskog političkog odjeljenja Mohamad Naem izjavio je u nedjelju za katarsku tv mrežu Al-Jazeera da je rat u Avganistanu završen, da žele imati odnose sa međunarodnom zajednicom i da to žele ostvariti putem dijaloga, prenosi Hina.

- Postigli smo što smo htjeli, a to je sloboda naše zemlje i nezavisnot našeg naroda. Mi smo spremni razgovarati sa svim faktorima u zemlji i grantirati im potrebnu zaštitu - rekao je Naem dodavši da talibani poštuju prava žena i manjina, kao i slobodu izražavanja u okvirima šerijatskog zakona.

On je naglasio da niti jedna diplomatska misija nije bila na meti, te da će obezbjediti sigurnost za sve građane i diplomatske misije u Avganistanu.

- Vjerujemo da strane snage neće ponovno pokušati sa projektima koji su se pokazali promašenima. Nećemo nikome dozvoliti da koristi našu zemlju da bi napadao druge, a mi nikome ne želimo zlo. Nećemo se miješati u poslove drugih, ali isto tako nećemo dozvoliti da se drugi miješaju u naše poslove - izjavio glasnogovornik talibanskog političkog ureda, prenosi Hina.

Naem je kazao da su spremni razgovarati o tome što muči međunarodnu zajednicu sada kada su talibani preuzeli vlast u zemlji:

- Mi svaki korak poduzimamo odgovorno kako bi bili u miru sa svima. Spremni smo razgovarati o tome što muči međunarodnu zajednicu. Mi ne želimo živjeti u izolaciji i želimo imati odnose s međunarodnom zajednicom. Imamo nekoliko kanala komunikacije sa stranim državama i želimo ih razviti. Od svih zemalja tražimo samo to da sjednu s nama za stol kako bi riješili probleme.

Izvor: hina.hr/avaz.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter