Tender efendije: Izmisliš projekat, koji nikad neće biti realizovan i odabereš najskuplju ponudu?


Tender efendije: Izmisliš projekat, koji nikad neće biti realizovan i odabereš najskuplju ponudu?

TE „Gacko 2“ dodijelila ugovor najskupljem ponuđaču - Rukovodstvo Termoelektrane „Gacko 2“ uvažilo je žalbu Instituta za građevinarstvo „IG“ iz Banjaluke na tender za „Izradu projektno-tehničke dokumentacije neophodne za pribavljanje lokacijskih uslova“ i diskvalifikovalo ostale učesnike na tenderu koji su dali finansijski povoljniju ponudu za taj posao, otkriva CAPITAL.

Direktor TE „Gacko 2“ Igor Milojević donio je rješenje kojim je odbacio ponudu Centra za projektovanje i konsalting CPK iz Banjaluke, kao i ponudu koju su zajedno podnijeli „Protehnik“ iz Istočnog Novog Sarajeva i „Routing“ iz Banjaluke

„Ugovor za ‘Izradu projektno-tehničke dokumentacije neophodne za pribavljanje lokacijskih uslova‘ dodjeljuje se Institutu za građevinarstvo „IG“ kao jedinom kvalifikovanom ponuđaču po cijeni od 950.000 KM“, navodi se u rješenju koje je potpisao Milojević koje je u posjedu CAPITAL-a.

Diskvalifikovani višestruko povoljniji ponuđači

Milojević u obrazloženju navodi tehničke propuste u tenderskoj dokumentaciji i tenderskom postupku ponuđača „CPK“ i „Protehnik“-„Routing“ zbog čega je donio rješenje o diskvalifikaciji, iako su njihove ponude bile višestruko povoljnije.

„Ponuda CPK-a na ovom tenderu bila je ispod 900.000 KM, a ponuda „Protehnika“ i „Routinga“ bila je još povoljnija, ali rukovodstvo TE „Gacko 2“ pronašlo je način i radi nekih proceduralnih propusta ih diskvalifikovalo, kako bi tender dodijelilo IG-u koji je dao najveću ponudu“, objašnjava naš sagovornik odlično upućen u navedeni tender.

On ističe da je time praktično potvrđeno ranije pisanje CAPITAL-a da TE Gacko 2 tendere za Izradu projektno-tehničke dokumentacije neophodne za pribavljanje lokacijskih uslova, zatim za Izradu projektno-tehničke dokumentacije za ishodovanje ekološke dozvole i za Izradu projektno-tehničke dokumentacije za dobijanje koncesije prilagođava IG-u.

Naš sagovornik podsjeća i da Evropska unija ne dozvoljava gradnju novih termoelektrana, ističući da zbog toga smatra da se ovaj tender raspisuje sa drugim motivima.

„Nijedna finansijska institucije neće dati novac za gradnju nove TE zbog stava Evropske energetske zajednice da se zabrani gradnja novih termoelektrana, pa je očigledno cilj samo da se izmisli neki projekat i preko njega izvuku milioni“, ocjenjuje naš izvor.

Igor Milojević nije odgovarao na naše pozive, a ranije je odbacio optužbe da je uticao na Komisiju za javne nabavke kako bi bilo kome prilagodila tendersku dokumentaciju.

On je ocijenio da je na svaku žalbu koja je pristigla blagovremeno odgovoreno i da su žalbe djelimično prihvaćene, kako kaže, po propisima i u skladu sa zakonom o javnim nabavkama.

„Odgovorno tvrdim da nisam davao nikakave upute kako treba da izgleda tenderski dokument i kakve uslove treba da ima“, rekao je Milojević.

Piše: D. Momić
Foto naslovna: Dubravka Čolović/RAS SRBIJA
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter