Tenis u 2020 - Status quo ili smjena generacija

Tenis u 2020 - Status quo ili smjena generacija

Punih 15 godina Novak Đoković, Rafael Nadal i Rodžer Federer vladaju svijetom tenisa. Ni 2019. nije bila izuzetak, baš kao i u 2018. zauzeli su vrh teniske planine. Doduše, drugačijim redoslijedom. Pitanje je, može li grupa mladih igrača iza njih u 2020. da donese dugo očekivanu smjenu generacija?

Gledajući na konačan poredak prvih deset na kraju 2019. godine, jasno je da je takozvana “velika trojka”, Nadal, Đoković, Federer u proteklih 12 mjeseci uspjela da odoli napadima mladih lavova. I ne samo da odoli, već da pokupi glavni, Grend slem plijen.

Poslije 11 mjeseci tenisa u kojem je bilo mnogo toga uzbudljivog, ostaje pitanje – imaju li mladi dovoljno mesa u svojim čeljustima, da li su zadovoljni učinjenim ili će morati još da porade na svojim lovačkim instinktima, kako bi u 2020. stigli do krupnijeg plijena.

Neki odgovori nameću se sami po sebi. Mladi, prirodno, nikada nisu zadovoljni i uvijek su gladni uspjeha. I to se neće promijeniti ni u narednih godinu dana. Ipak, rezultati iz 2019. govore da će morati još mnogo da rade da bi, ne samo ostvarili bolje rezultate, već i poveli teniski svijet u novom pravcu poslije neviđene dominacije trojice igrača, kakvu svijet prije toga nije vidio.

ATP lista ne laže

Na ATP listi, poredak je veoma slikovit i realan. Rafael Nadal, za nijansu bolji od svih u 2019. je ponovo broj jedan. Novak Đoković se spustio stepenik niže, Rodžer Federer je zadržao korak za njima iako je napunio 38 godina.

Nadal i Đoković su i u 2018. bili na dvije čelne pozicije, ali sa drugačijim redoslijedom, a ako se gleda ono najvažnije, oni su u protekloj sezoni zadržali primat na Grend slem takmičenjima jer su osvojili sve četiri titule – Novak je bio najbolji u Melburnu i na Vimbldonu, Nadal u Parizu i Njujorku.

Rodžer Federer je sa jednim finalom u ovoj godini, ipak pokazao da njegova aura Grend slem šampiona sve više slabi i da je pitanje da li će rekord od 20 najvećih trofeja uspjeti da poveća još nekom titulom prije nego se penzioniše.

Četvrtoplasirani Dominik Tim je “graničnik” – dovoljno je iskusan da bi sa 26 godina svrstavao među one mlade, koji dolaze, a opet, nije ni u tridesetim kao članovi velike trojke.

Iza, od petog do osmog mesta se “parkirala” grupa mladih i perspektivnih igrača od 21-23 godine za koje su gotovo svo uvjereni da su oni ti koji kucaju na kapiju tvrđave koju su u proteklih 16 godina izgradili Federer, Nadal i Đoković.

Danil Medvedev, Stefanos Cicipas, Aleksander Zverev i Mateo Beretini najdalje su dogurali u toj priči o rušenju teniskih divova, i rezultati u 2019. pokazuju da su tvrđavu poprilično načeli, ali da glavni posao njenog osvajanja ipak treba da uslijedi u 2020. i godinama pred nama.

ATP lista

Rafael Nadal 9 985
Novak Đoković 9 145
Rodžer Federer 6 590
Dominik Tim 5 825
Danil Medvedev 5 705
Stefanos Cicipas 5 300
Aleksander Zverev 3 345
Mateo Beretini 2 870
Roberto Bautista Agut 2 540
Gael Monfis 2 530

Statistički parametri – izazivači protiv “velike trojke”

Zanimljivo je pogledati brojke i kakav je bio skor Medvedeva, Cicipasa, Zvereva i Beretinija, kao igrača najbližih velikoj trojci na ATP listi u protekloj sezoni i do sada uopšte.

Ako se saberu sve njihove pobjede u okršajima sa Rodžerom, Rafom i Novakom, imaju ih ukupno 15, što nije zanemarljivo, ali su izgubili dvostruko više puta, ukupno 33 meča.

Skor kaže i da svjetski broj jedan Rafael Nadal za sada najbolje odolijeva izazovu mladih jer je od ovih tenisera do sada izgubio svega dva puta, a pobijedio u 14 mečeva.

Novak Đoković ima takođe pozitivan skor od 9-6, dok Federer ima skor od 10-7.

Gledajući pojedinačno, Medvedev protiv članova velike trojke ima skor 2-9, Cicipas od 6-9, Zverev 7-11, a Beretini 0-4. Dakle, svi su u zaostatku.

Ako se gleda i kakav skor imaju ponaosob, protiv svakog od igrača velike trojke i tu je sve jasno – Cicipas ima pozitivan skor samo sa Federerom (3-2), dok Zverev ima takođe pozitivu samo u duelima sa Švajcarcem, 4-3. Cicipas ima još jedino “remi” sa Đokovićem 2-2, u svim ostalim skorovima, mlađi su u minusu.

Dakle iz ovog je jasno da imaju još mnogo da rade da bi stigli do nivoa na kom su i dalje prva tri tenisera svijeta.

Ipak, rezultati iz 2019. godine, daju nagovještaj određenih kretanja. Cicipas, Medvedev, Zverev i Beretini su zajedno dva puta uspjeli da pobijede Nadala, tri puta Đokovića i četiri puta Federera. To su tri pobjede više nego što su zajedno uspjeli da ih ostvare prije 2019. godine. Čini se da je njiihov tempo napretka izuzetno spor, ali to je prije svega zbog kvaliteta na kojem igraju Nadal, Đoković i Federer koji izuzev Medvedeva u Njujorku, nisu dozvolili da se bilo ko od njih nađe u prilici da igra u Grend slem finalu.

Dominik Tim na Rolan Garosu je druga priča, ali pitanje je da li bi i on uspio da dođe do tog stepenika da su uslovi za igru u polufinalu sa Đokovićem bili koliko-toliko regularniji.

Grend slem i Masters pozornica

Novak, Rodžer i Rafa su svoju svjetsku slavu stekli pobjedama upravo na onim najvažnijim turnirima, takmičenjima velike četvorke. I u protekloj sezoni imali su u Melburnu, Parizu, Londonu i Njujorku zapažen učinak.

Ipak, pitanje je gde su na tim takmičenjima igrači koji pretenduju na vrh. Cicipas je u Melburnu pobijedio Federera, ali to je bilo sve od njega protiv članova velike trojke na Grend slemu.

Medvedev je u Australiji izgubio od Đokovića, a u finalu US Opena od Nadala. Nema pobjedu nad njima na Grend slemu ove sezone.

Zverev je na Rolan Garosu izgubio od Đokovića, Beretini je na Vimbldonu izgubio od Federera, a u polufinalu Njujorka od Nadala.

Kada se sve sabere, 1-5, dakle samo jedna pobjeda, i to Cicipasa nad vremešnim Federerom u Melburnu. Malo da bi se moglo pričati o potpunoj smjeni generacija.

Ipak, ako te mlađe igrače nešto hrabri, onda su to svakako pobjede na ATP Tur finalu i Masters turnirima – Medvedev je slavio protiv Đokovića u Sinsinatiju i Monte Karlu, Zverev je dobio Nadala na ATP tur finalu i Federera u Šangaju, a Cicipas je od Federera bio bolji na ATP tur finalu i od Đokovića u Šangaju.

Medvedev je poput smjelog Denisa Šapovalova rekao kako će u 2020. pokušati da prekine dominaciju velike trojke, slične izjave mogli smo čuti i od Cicipasa, doduše opreznije, dok bi Zverev ipak morao da bude daleko bolji prije svega na Grend slemovima, koji su njegova velika slabost.

Šta kažu Novak, Rodžer i Rafa

Izjave Novaka Đokovića, Rafaela Nadala i Rodžera Federera ipak govore da se polako bližimo periodu kada će konačno neka nova lica biti na pijadestalu i na Grend slem takmičenjijma.

To je i prirodno ako se ima u vidu da veliki šampioni polako stare i da imaju sve manje motiva, nasuprot svojih mladih izazivača.

– Mladi igrači su dokazali klasu kvalifikovavši se na ATP tur finale, Tim je osvojio pet titula, pobjeđivao je sve nas iz vrha. Pokazao je koji je njihov sljedeći korak, čini se da je on sada potpuno sazrio. Ipak, niko od nas se ne podmlađuje, tako da njihove šanse rastu, ali ne zato što smo mi gori, nego vjerujem da su oni sve bolji i bolji – rekao je nedavno Rodžer Federer.

Nadal ima još konkretniju prognozu.

– Ne mislim da ćemo Novak, Rodžer i ja osvojiti sva četiri Grend slema u 2020. Mislim da će konačno u tome uspjeti i neko od mlađih – rekao je Nadal za “L’Ekip”.

I Đoković je saglasan.

– Rafa i ja pričamo već neko vrijeme da će doći igrači koji će nas zamijeniti na vrhu i početi da uzimaju i Grend slem titule. To je prirodan ciklus. Mi pokušavamo da to odložimo što je moguće više, ali desiće se prije ili kasnije jer su oni sve bliži. Mladi sve više izazivaju najbolje na svijetu i žele da postanu prvi i jednom će u tome i uspjeti. Već su se ustalili u Top 10. Naš zadatak je da ne dozvolimo da se to desi tako brzo, ali čini se da su sve bliži – upozorio je i Đoković.

Dovoljne su riječi glavnih aktera. Samo jedno treba imati na umu, mladi do pehara neće doći na talasu pohvala najvećih. Moraće i na terenu da pokažu da su sazrjeli da postanu njihovi validni nasljednici. Jer Novak, Rodžer i Rafa ništa ne poklanjaju.

Izvor: b92.net

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks