Teško do novog Savjeta ministara, osim ako stranci ne intervenišu!

Teško do novog Savjeta ministara, osim ako stranci ne intervenišu!

Analitičar iz Mostara Pejo Gašparević nije optimista da će doći do brzog formiranja vlasti na nivou BiH, uprkos jučerašnjoj potvrdi imenovanja Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara.

- Sumnjam da će se to tako brzo dogoditi. Ljudi koji izjavljuju da će novi Savjet ministara biti konstituisan do kraja godine to pričaju kako bi opravdali svoje javno postojanje i politički angažman. Sličnih izjava naslušali smo se i ranije, a imali smo realnu situaciju da se vlast nije formirala godinama. Mislim da će se i ovog puta teško formirati vlast, osim pod uslovom da međunarodna zajednica hitno traži državnu adresu s kojom može da komunicira. U tom slučaju može biti doći do nešto bržeg formiranja vlasti na nivou BiH za potrebe međunarodne zajednice - kaže Gašparević za Insajder.

Komentarišući izjavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića kako očekuje da paralelno s formiranjem novog Savjeta ministara ide i konstituisanje Vlade Federacije BiH i imenovanje predsjednika tog entiteta, Gašparević za naš portal ističe da je to, prema njegovoj procjeni, nemoguće da se dogodi bez prethodne izmjene Izbornog zakona.

- Uz ogradu da su u politici uvijek moguća iznenađenja, teško mi je povjerovati da će se ispuniti to što Džaferović govori. On se s jedne strane zalaže za formiranje vlasti, dok sa druge strane ne šalje nikakve signale da treba promijeniti Izborni zakon po kojem Bošnjaci više ne bi birali političke predstavnike Hrvatima. Te dvije priče i ta dva Džaferovićeva garda su u žestokoj koliziji i međusobnom nesporazumu. Sve dok SDA forsira priču o formiranju vlasti na taj način, prećutkujući nepravdu i političku agresiju koja je izvršena na Hrvate trostrukim izborom Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH većinskim bošnjačkim glasovima, to predstavlja pravu političku prevaru. Sve dok Džaferović i SDA o tome ćute, ne vjerujem u formiranje bilo kakve ozbiljnije vlasti - ističe Gašparević.

Na pitanje da li bi zbog uslovljavanja HDZ-a da prije izbora vlasti u Federaciji BiH mora doći do izmjena Izbornog zakona, SDA mogla odgovoriti time što će blokirati formiranje novog Savjeta ministara, Gašparević odgovara da je "moguće da se i tako razvija kadrovska kombinatorika".

- Međutim, formiranje državne vlasti ipak je jedna druga dimenzija i može se napraviti pod jednim malo blažim pritiskom međunarodne zajednice. U tom smislu veće su šanse da se napravi vlast na nivou BiH nego u Federaciji, gdje su politički odnosi između Hrvata i Bošnjaka ozbiljno narušeni i gdje treba zakonom regulisati da Bošnjaci ne mogu birati hrvatske predstavnike - kaže Gašparević.

Izvor: insajder.in

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks