Thomas Roser: Crnogorski -Car- Milo Đukanović u nevolji


Thomas Roser: Crnogorski -Car- Milo Đukanović u nevolji

Pred nedeljne parlamentarne izbore je vladajuća partija predsjednika Đukanovića pala ispod 40% linije. No i pored toga smjena vlasti u crnogorskom korumpiranom sistemu ostaje manje vjerovatna

Kaplje znoja se slivaju preko usana najvišeg po rangu izbornog borca Crne Gore. “Od vas zavisi da li će Crna Gora nastaviti svoj put u evropsku budućnost ili će pobijediti državni koncept po kom će vladati crkva sa njenim srednjevjekovnim dogmama”, opominje državni poglavar Milo Đukanović u glavnom gradu Podgorici prije parlamentarnih izbora u nedjelju svoju maskiranu publiku. “Radi se o tome da li će Crna Gora napredovati ili nazadovati!”

Predsjednik Crne Gore ima 58 godina, a biti vladar mu je zanimanje već decenijama. Berlinski Zid je još stajao netaknut kad je tadašnji 26-godišnji ekonomista 1989. preuzeo kormilo Crne Gore u Savezu Komunista. 1991. je “Britva” Đukanović prvi put postao premijer tadašnje države članice Jugoslavije i od tada ne ispušta vlast iz ruku u zemlji, koja je 2006. postala nezavisna. Svejedno mu je šta je: premijer, šef države ili partije: već tri decenije car Milo dijeli karte na stolu sudbina u zemlji crnih brda.

No na parlamentarnim izborima u nedjelju bi njegova DPS mogla da upadne u probleme. Po istraživanjima, ovoj partiji prijeti da sklizne ispod linije od 40%. Oba najveća opoziciona bloka: proruski Demokratski Front -kojim dominira srpska manjina- kao i prozapadni Savez za Mir bi mogli zajednički imati veći broj mandata od DPS.

Hibridni režim

Nisu samo ekonomske posljedice korona-krize i propala turistička sezona razlozi koji zabrinjavaju vladu pod DPS-premijerom Duškom Markovićem. Mafijašenje, korupcija i gušenje slobode štampe su Klan Đukanović, uprkos ulasku u NATO, i na Zapadu izblamirali do srži. Zato je USA organizacija Freedom House Crnu Goru, inače kandidata za članstvo u EU, proglasila za “hibridni režim”.

Da bi preusmjerio fokus sa katastrofalne ekonomske situacije i mobilisao sopstvenu izbornu klijentelu crnogorsko-nacionalističkim tonovima, Đukanović je isforsirao konflikt sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom oko njene imovine. Da li će mu se ova računica isplatiti, ostaje da se vidi: jaka srpska manjina, koja broji skoro trećinu stanovništva, će ovog puta izgleda kolektivno glasati za DF.

Proširenje koalicije

Uprkos vidnom gubitku glasova nikako nije garantovan i gubitak vlasti DPS. Sa jedne strane ova vladajuća partija kontroliše nafilovani birački spisak, kojim se na Balkanu uvijek lako manipulišu izborni rezultati. A sa druge strane će silna vojska državnih službenika i namještenika Crne Gore opet biti prisiljena da glasa za vladajuću partiju DPS.

Stoga malo ko u Podgorici računa na smjenu vlasti ali mnogi računaju na proširenje sadašnje koalicije.

Piše: Thomas Roser

Prevod: Mirko Vuletić

Izvor: vijesti.me

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks