-To dijete više neće biti liječeno ovdje- Odlazak generalne direktorice: Sabrana nedjela Sebije Izetbegović (Video)


-To dijete više neće biti liječeno ovdje- Odlazak generalne direktorice: Sabrana nedjela Sebije Izetbegović (Video)

Žurnal o „generalnoj direktorici“, kako je Sebija Izetbegović izričito tražila da je oslovljavaju, i o njenim potezima koji su presudno uticali na kvalitet zdravstva prije svega u Sarajevskom kantonu, kontinuirano piše više od sedam godina - od njenog imenovanja na čelo sarajevskog Kliničkog centra.

Kada smo u junu 2016. godine objavili film „Sebija“, sa jasnim nagovještajima šta možemo očekivati nakon imenovanja Sebije Izetbegović za generalnu direktoricu sarajevskog Kliničkog centra, neki su mislili da pretjerujemo.

Njena najava uvođenja reda, rada i dicipline u stvari je izazvala haos u radu osoblja i tretmanu pacijenata… Dok se povećavala tranša iz Zavoda zdravstvenog osiguranja KS istovremeno je smanjivan broj pacijenata, budžet za lijekove i hranu pacijenata. Višemilionske „uštede“ i profitabilnost KCUS-a koje je posebno naglašavala, bile su bazirane na nedostatku dijagnostičkog materijala, konca, gaze, epruveta, reagensa, lijekova, citostatika, smještaja za šećeraše, dnevne klinike za ovisnike, anestetika... Uslov operativnog zahvata bila je  prethodna uplata za potrošni materijal!

U uštede se ubrajalo i neservisiranje dva linearna akceleratora, pa su desetine pacijenata oboljelih od karcinoma bili uskraćeni za terapiju koja im je doslovno značila produženje života. Mamograf, CT, MRI i drugi aparati nisu radili duže vrijeme. Urgentni centar radio je samo određenim danima, sukladno zamisli „generalne direktorice“. Najmanje trideset djece sa srčanim manama svojevremeno mjesecima nisu operisana jer Klinički centar nije nabavio potrebni materijal vrijedan samo nekoliko desetina hiljada maraka

„To dijete više neće biti liječeno ovdje“, reći će u direktorica za malu pacijenticu Nadin, izrekavši vjerovatno jednu od od najstrašnijih izjava u istoriji medicine.

Pod njenu kontrolu „padali“ su redom sindikat, Ljekarska komora, Medicinski fakultet, sve gdje je „generalna direktorica“ naumila da se samo njena riječ neprikosnoveno sluša. A onda nam se dogodila pandemija. Direktorica zatvara odjele, oboljele usmjerava u Opću bolnicu. Hiljadu je praznih kreveta u Kliničkom centru dok se preko noći neuslovni prostori pretvaraju u „bolnice“. Troši „ušteđene“ milione za direktne nabavke sa odabranim firmama. Sa prodavnicama namještaja ugovara kupovinu testova i respiratora. Svi drugi su po direktorici bili krivi što su ljudi umirali u velikom broju, na „Fadilovim respiratorima“, kako smo i objavili u filmu „Direktorica“.

TV ŽURNAL PRIKAZUJE: Pogledajte film "Direktorica"!

Zbog sumnje u vjerodostojnost oduzeta joj je magistarska diploma, a potom i doktorska titula. Nakon toga dobija otkaz na Medicinskom fakultetu Sarajevo, potom ostaje i bez pozicije generalne direktorice KCUS-a.

„Ponosna na sve što sam uradila,zahvaljujući vrijednim ljudima koji su mi bili saradnici, bila sam izvrsna direktorica, bez imalo lažne skromnosti. Vrijeme će pokazati a sud će dokazati, ako Bog da“, objaviće na društevnim mrežama Sebija Izetbegović uz nabrajanje uspjeha iz njenog ugla.

Pogledajte Žurnalov film „Sebija“ objavljen prije više od sedam godina.

 

Foto naslovna: Sebija Izetbegović
Video: Magazin Zurnal Online
Izvor: zurnal.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter