Što je post-covid sindrom i na što posebno treba paziti


Što je post-covid sindrom i na što posebno treba paziti

Pulmolog iz Hrvatske Saša Srića gostovao je u Novom danu i komentirao posljedice covida kod pacijenata koji su ga preboljeli.

“Iako je covid kao pandemija o kojoj učimo, tako učimo i o post-covid sindromu”, rekao je Srića, dodavši da pacijenti koji su preboljeli covid prijavljuju bol u mišićima i produženi umor.

“Što je bila opsežnija upala pluća i teža klinička slika, to su trajnije posljedice po pluća kod pacijenata koji su preboljeli bolest”, rekao je Srića, dodavši da nakon težeg oblika covida kod pacijenata ostaje i dugotrajni kašalj. “To nam ukazuje da trebamo napraviti kontrolnu radiološku funkciju, da bi se vidjelo je li došlo do oštećenja plućne funkcije”, rekao je.

O postcovid sindromu kod djece se malo zna. Treba reagirati ako se pojave simptomi poput visoke temperature, naglih bolova u trbuhu i povraćanja. Kod djece se može razviti covid, ali na svu sreću, uglavnom razvijaju blaže kliničke slike, rekao je Srića.

O cjepivu
Komentirao je i cjepiva. Čekajući se odobrenje AstraZenecina cjepiva očito je negdje zapelo, a time je problem veći, jer je Hrvatska upravo njihova cjepiva najviše naručila, istaknuo je Srića.

“Ako bude doista imala malu učinkovitost kod starijih osoba, to bi moglo predstavljati veliki problem, jer upravo u predstojećem razdoblju trebaju na red doći pacijenti stariji od 65 godina”, rekao je pulmolog.

Upitan bi li se on kao liječnik cijepio ruskim ili kineskim cjepivom, Srića je rekao da je informacija premalo i da bi to cjepivo moralo proći strogu provjeru i kontrolu. “Ako bi takvo cjepivo prošlo tu strogu provjeru i kontrolu, ne vidim zašto se ne bih cijepio, ali ti uvjeti moraju biti zadovoljeni”, rekao je Srića.

O nošenju maski
Osvrnuo se i na nošenje maski.

“Definitivno postoje dokazi da dvije maske bolje štiti od jedne. I jedna kirurška maska štiti, a sigurno je da se zaštita udvostručuje nošenjem dvije kirurške maske”, rekao je Srića.

Govoreći o broju zaraženih u Hrvatskoj, Srića je rekao da se testira manje te da je zato i broj zaraženih manji. “Sigurno je u stvarnosti više zaraženih”, rekao je Srića.

Zabrinjava i velik broj umrlih. “Je li došao novi soj virusa ne možemo znati, ali da se klinička slika kod nekih pacijenata puno brže razvija i da dolazi do urušavanja, to je nešto što nas brine”, rekao je Srića.

“Pitanje je trenutka kad će novi soj doći u Hrvatsku”, rekao je Srića, dodavši da je on u hrvatskom susjedstvu te da je za očekivati da će se kad-tad pojaviti.

O zabavi u KB-u Dubrava
Komentirajući zabavu u covid-bolnici, Srića je rekao da je javni linč pretjeran te da ta zabava nije toliki problem, koliki je problem općenito stanja u zdravstvenom sustavu. “Imamo puno veći problem, nego javni i medijski linč i odlučivati o nekim kaznama. Treba vidjeti što je uopće bila namjera. Bojim se da u pozadini ove priče stoje i neke druge stvari”, rekao je Srića.

“Može se posumnjati da je možda netko nezadovoljan dolaskom nove ekipe u rukovodstvo bolnice. Ne znam samo zašto se moralo posezati za ovakvim načinom”, rekao je Srića, dodavši da je iznimno zadovoljan rukovodstvom KB-a Dubrava.

Ipak, nada se da se slične zabave neće ponavljati. “Nije primjereno i vjerujem da se neće ponavljati. Ne bih išao u stroge kazne, vjerujem da se radi o izoliranom slučaju, koji se neće ponoviti”, rekao je Srića.

Izvor: N1