Toyota najavila obustavu prodaje dizel automobila

Toyota najavila obustavu prodaje dizel automobila

Japanski auto-gigant Toyota najavio je potpunu obustavu prodaje dizel automobila u Evropi, već od ove godine.

“U našim putničkim automobilima će biti ukinut dizel u 2018. godini", rekao je prvi Toyotin čovjek u Evropi Johan van Zyl.

On je objasnio da Toyota ne planira da razvija nove dizel tehnologije za putničke automobile, dodajući da će njihov fokus i dalje biti hibridna vozila, prenosi B92. 

Skandal u vezi sa varanjem štetnosti emisije izduvnih gasova, koji je prvo eksplodirao u Volkswagenu 2015. godine ubrzao je 'okretanje leđa' dizel tehnologiji, zbog štetnosti izduvnih čestica. 

Taj skandal potresao je cijelu automobilsku industriju i zadao veliki udarac proizvođačima automobila, jer su se godinama trudili da smanje emisiju ugljen-dioksida uz podršku vlasti. 

Evropske prijestonice, poput Pariza, najavili su zabranu dizel automobila, a vrhovni njemački sud je otvorio put svima koji žele da zabrane stare dizelaše na svojim ulicama. 

I Rim, kao jedan od saobraćajno najzagušenijih evropskih gradova planira da zabrani vožnju dizel automobila u centru grada do 2024. godine. 

Upravo ti skandali i pad popularnosti dizelaša podstakao je velike auto-gigante da razmisle o 'izbacivanju' dizelaša i pomjeranju fokusa na električna ili hibridna vozila. 

Prošle godine skoro 15 odsto Toyotine prodaje u Evropi činila su dizel vozila, što je pad u odnosu na 30 odsto u 2012. godini. 

U međuvremenu, prodaja Toyotinih hibridnih modela naglo je porasla. 

Potpredsjednik Toyote Didijer Leroy rekao je da je 2011. godine, prije izbijanja Dizelgate-a, ova kompanija već počela da predviđa činjenicu da ne trebaju da novac i resurse usmjeravaju na dizel automobile.


Izvor: B92