Tragična statistika porodjaja u Srpskoj - Bebe i majke umiru, doktori nedodirljivi

Tragična statistika porodjaja u Srpskoj - Bebe i majke umiru, doktori nedodirljivi

Smrt porodilje nakon carskog reza, koja se nedavno dogodila u Univerzitetskom kliničkom centru RS, šokirala je javnost, ali i izazvala strah kod trudnica, jer to nije prvi put da se zdrava tudnoća završi tragično.

Zbog čega je Dušanka Đurđević iznenada preminula pokazaće obdukcija. Porodici uz bol, ostaje i gorčina, jer im, kako tvrde, niko nije objasnio šta se zapravo desilo madoj majci troje djece.

U ranijim tragičnim slučajevima medicinski epilog je poznat: od 2005. u porodilištima RS su umrle tri bebe i dvije porodilje. Jedna mlada žena, prvorotka, koja je izgubila bebu, jedva je izvukla živu glavu, ali su joj odstranjeni reproduktivni organi i nikad neće postati majka. Jedno novorođenče, čija je majka umrla na porodu, zbog oštećenja mozga ima trajne posljedice.

Sve ovo dogodilo se – zbog greške ili nemara ljekara. Svi ljekari koji su te tragedije prouzrokovali i danas rade svoj posao, a neki su i na rukovodećim pozicijama.

Jelena Mitrović
U Bolnici u Prijedoru 2005. tragično je završila trudnoća Jelene Mitrović, mlade medicinske sestre, koja je iščekivala prvu bebu. Trudnoću je vodio dr Gazi El Šaban, iskusni dubički ginekolog, koji je Jelenu poslao u Prijedor, jer je postojao rizik da će joj biti potreban carski rez. Carski rez joj nisu uradili. Nakon tri dana trudova, porodili su  je dr Arijana Elenkov i načelnica odjela dr Drena Gavranović Vujović. Porod je, po odluci dr Gavranović Vujović, obavljen uz upotrebu vakuuma, što je bilo kobno po bebicu, koja je ubrzo preminula. Mitrovići su tužili bolnicu, optužnica je podignuta, ali je postupak nekoliko puta prekidan.

Zbog traljavo postavljene optužnice, 2010. je optužena dr Elenkov na sudu u Gradiški oslobođena, uz napomenu da krivica postoji i da postupak treba ponoviti. Do danas nije ponovljen, mada su vještaci nesporno utvrdili da je beba umrla zbog greške ljekara. Dr Drena Gavranović Vujović u prvom postupku nije ni optužena. I danas je načelnica ginekologije u Bolnici u Prijedoru.

Verica Ninić

Iste godine u porodilištu u Zvorniku, takođe nakon zdrave trudnoće, Verica Ninić i njen suprug Miodrag Mijatović izgubili su svoju prvu bebu. Sud je utvrdio da se to desilo zbog grube greške ginekologa akušera, koji je umjesto da obavi carski rez, ženu porodio uz upotrebu vakuuma. Beba se ugušila, a majci je od posljedica “podsticanja” poroda rascijepljena materica. Prebačena  je u Beograd gde su joj u posljednjem trenutku spasli život, ali su joj odstranjeni svi reproduktivni organi. Bila je danima u komi.

Dr Slobodan Marković, ginekolog koji je za ovaj slučaj osuđen na dvije godine zatvora, odležao je samo 15 mjeseci, nakon čega ga je pomilovao tadašnji predsjednik RS Rajko Kuzmanović.

Aleksandra Ignjić

Dr Marković se vratio na isto radno mesto, a 2012.  je vodio porod nakon kojeg je još jedno novorođenče umrlo. Kako je za medije svjedočila nesretna majka Aleksandra Ignjić, porod joj je stimulisan dripom. Novorođenče je u kritičnom stanju prebačeno u Kliniku za dječje bolesti u Tuzli, gde je umrlo. Pedijatri u Tuzli su ozbiljno sumnjali da je beba rođena prije vremena i da joj pluća nisu bila dovoljno razvijena, pa nije mogla preživjeti.

Toda Milanković

Smrt Tode Milanković (21) iz Skugrića kod Modriče 2015. godine je potresla Srpsku. Mlada majka je iskrvarila nakon poroda i umrla u dobojskoj bolnici. Njen suprug je tvrdio da se u porodilištu Doma zdravlja u Derventi, prije toga, mučila 26 sati i da je prekasnu upućena u Doboj. Porađao ju je dr Mirko Šaran.
Protiv njega je krajem 2015. podignuta optužnica, koja ga tereti da se nije pridržavao pravila zdravstvene struke i da je odgovoran za smrt mlade žene. Javnosti nije poznato da li je i kako je završio taj proces. Dr Mirko Šaran je danas direktor Doma zdravlja Derventa.

Jovana Šinik

Godinu kasnije je nakon porođaja preminula Jovana Šinik, majka petoro djece iz Donjih Podgradaca kod Gradiške. Njen sin Jovan je ostao u životu, ali zbog oštećenja mozga pri porodu ima teške posljedice. Još ne može da samostalno hoda i govori.

Osnovni sud u Gradiški je potvrdio optužnicu protiv ginekologa Dejana Gvozdena i anesteziologa Nikole Ljucovića zbog nesavjesnog liječenja Jovane Šinik. Oni se terete da je nakon porođaja nisu operisali, niti primjenili odgovarajuću terapiju da bi spriječili krvarenje, koje je Jovanu odvelo u smrt.

Anesteziolog Ljucović je, kako se priča u Gradiški, odselio u inostranstvo. Ginekolog dr Dejan Gvozden je, kako stoji na zvaničnoj veb stranici ove zdravstvene ustanove, danas načelnik Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo Bolnice Gradiška.

Komora doktora medicine ćuti

Ni nakon krivičnog postupka, ljekarima odgovornima za smrt beba i majki Komora doktora medicine RS, uprkos propisima, nije oduzela ljekarsku licencu.

Zašto je tako, nismo uspjeli saznati, jer se ni predsjednik Komore dr Saša Vujnović, ni predsjednik Suda časti Komore dr Siniša Maksimović nisu javljali na telefone.

 

Izvor: srpskainfo.com