Tužbe mještana Bistrice protiv Grada Prijedora, Republike Srpske i -Drvo-Exporta- Trpimo velike pritiske (Video)


Tužbe mještana Bistrice protiv Grada Prijedora, Republike Srpske i -Drvo-Exporta- Trpimo velike pritiske (Video)

Mještani Bistrice su još jednom naglasili da je pritisak na njih vršio ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić, iako je on to, odgovarajući novinaru Gerile, demantovao.

Zbog dodjele koncesija za otvaranje rudnika lignita na području MZ Bistrica mještani ovog naselja su podnijeli su tužbu protiv Grada Prijedora, Republike Srpske i preduzeća “Drvo-export” iz Teslića.

Problem je, između ostalog, što su se radovi na ovom kopu počeli dešavati mnogo prije izdavanja ekološke dozvole.

“Tražili smo da sud naloži preduzeću da stanje životne sredine vrati u prethodno, odnosno prije njihovih radova i djelatnosti”, kaže Dragana Stanković, advokatica koju su mještani Bistrice angažovali na ovom slučaju.

Foto: Gerila/Iskopavanja u Bistrici

“Grad Prijedor i Republika Srpska nisu ništa uradili da zaštite mještane i to je razlog zbog kojih su i oni obuhvaćeni tužbom a bili su upoznati sa svim radnjama koje preduzima Drvo-Export”, istakla je Stanković.

“Ekološka dozvola nije izdata, iako ih je resorno ministarstvo prethodno obavezalo da pokrenu postupak njenog izdavanja. Ekološkom dozvolom se propisuju mjere zaštite životne sredine i način kako će se zaštiti građani”, naglašeno je na današnjoj konferenciji za medije koja je održana u Centru za životnu sredinu u Banjaluci.

Ona je istakla da je podnesena parnična tužba Osnovnom sudu u Prijedoru u kojoj je, između ostalog, zatražena zabrana obavljanja bilo kakvih aktivnosti i radova teslićkom preduzeću “Drvo-export”, jer ne posjeduje ekološku dozvolu.

“Radi se o pravu poštovanja doma i mirnog života, na zaštitu zdravlja, mirnu životnu sredinu, pravu na ljudsko dostojanstvo i mirno uživanje imovine. Tužbom je zatraženo da se mještanima nadoknadi nematerijalna šteta nastala kršenjem ovih prava”, dodala je Stanković.

Foto: Gerila/Iskopavanja u Bistrici

Posebno je sporno, kako ističe, što je zbog prethodnih radova životna sredina na toj lokaciji izmjenjena i narušena, a nije utvrđeno prethodno stanje životne sredine, što je uvijek uslov kod dobijanja ekološke dozvole.

Iako su mještani Bistrice podnosili krivične prijave izazvanih radovima “Drvo-Exporta”, odgovor od nadležnih organa nikad nisu dobili.

“U prijavi dostavljenoj Okružnom javnom tužilaštvu u Prijedoru je tačno objašnjeno kako je došlo do zagađenja rijeke Crljeneče 3. oktobra 2023. godine. Trebalo je da se izvrši uviđaj na licu mjesta i analiza vode iz rijeke, kao i da se saslušaju mještani. Iako je proteklo više od tri mjeseca od prijave nije urađeno ništa od toga. Zakonom je propisano da se istraga uradi što prije, a u ovom slučaju to nije urađeno”, rekla je Stankovićeva.

Iako su Bistričani protestovali u više navrata i alarmirali javnost, reakcija nadležnih organa do sada nije bilo.

“Inspekcije su dolazile i odlazile. Mi smo shvatili da nije u pitanju samovolja pojedinca već je problem kompletan ustavno – pravni poredak. Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor obećao je podršku ali nam je vrlo brzo okrenuo leđa. Građani imaju utisak da su odbačeni. Sad smo u situaciji da naše porodice spakujemo i odemo u inostranstvo”, rekao je Zoran Ninić, mještanin MZ Bistrica.

On je rekao da će, ako treba, ići i do Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

“Imali smo indirektan pritisak od ministra (bezbjednosti u Savjetu ministara BiH) Nenada Nešića, sa kojim sam lično imao sastanak u Banjaluci gdje je tražio da se povučemo i da mi to ne možemo zabraniti. Šta ima ministar bezbjednosti sa eksploatacijom uglja?”, upitao je Ninić.

Podsjećamo, upravo je GERILA Nešića pitala da li je vršio pritisak na mještane Bistrice, ali je on to negirao i čak pitao “gdje se nalazi Bistrica”.

Foto: Gerila/Nenad Nešić

Redžib Skomorac, pravni savjetnik Centra za životnu sredinu, kaže da je prema njihovim saznajima situacija u Bistrici prvi slučaj u BiH u kojem je grupa građana ugrožena zbog dodjele koncesije.

“Radi se konkretno o nezakonitoj realizaciji koncesije. Iz tog razloga ovaj slučaj ima kapaciteta da se riješi”, zaključio je on.

Podsjećamo, upravo je redakcija Gerila nedavno objavila kratki film o dešavanjima oko rudnika lignita u Bistrici.

 

VIDEO: 

 

Video: Gerila Portal/BN Televizija
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter