Tužilaštvo pisalo Policijskoj upravi Banjaluka da više ne pribavljaju dokaze nezakonito?


Tužilaštvo pisalo Policijskoj upravi Banjaluka da više ne pribavljaju dokaze nezakonito?

Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci uputilo je dopis Policijskoj upravi u Banjaluci u kojem se skreće pažnja ovlaštenim službenim licima da prilikom izuzimanja dokaza prestanu koristiti termin kao što je vizuelni pregled, jer sudovi ovakve dokaze smatraju nezakonitim, saznaje Gerila.

Ujedno je skrenuta pažnja da izuzimanje materijalnih dokaza moraju pratiti sudske naredbe.

Javnost je u posljednje vrijeme zatrpana saopštenjima iz policije o zapljenama nekoliko grama droge koje su uglavnom pribavljene nakon vizuelnog pregleda policijskih službenika.

U većini slučajevima izriču se prekršajne prijave, ali predmeti završavaju i na krivičnim odjeljenjima nadležnih sudova.

Izvor Gerile iz pravosuđa RS objašnjava da vizuelni pregled, kako i sama riječ kaže, podrazumijeva ono što policajac tokom pregleda vidi, ali kada se droga zaplijeni vizuelnim pregledom iz džepova osumnjičenih ili ispod patosnica i torbica, onda to već baca sumnju na zakonitost pribavljenih dokaza.

Zbog sve većeg broja predmeta koji padaju pred nadležnim sudovima, tužilaštvo je naložilo policijskim službenicama da obrate posebnu pažnju na zakonitost pribavljanja materijalnih dokaza.

-Policijskim stanicama upućen je dopis potpisan od strane glavnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka Zorana Bulatovića na postupanja policijskih službenika prilikom izuzimanja dokaza, među kojima su i opojne droge. U određenim slučajevima dokazi pribavljeni vizuelnim pregledom predstavljaju kako se to žargonom pravnika kaže plod trule voćke- objasnio je izvor Gerile iz pravosuđa.

-Ne može vam neko narediti bez sudske naredbe da otvorite torbu ili da pokaže sadržaj džepova. Može, ali to nije u skladu sa zakonom, što sudovi odlično znaju- objasnio je izvor iz pravosuđa.

On je ujedno objasnio da je saradnja tužilaca i policijskih službenika regulisana Uputstvom o postupanju i saradnji  ovlaštenih službenih lica i tužioca u provođenju radnji dokazivanja u toku istrage kojeg je donio glavni republički tužilac RS.

Foto naslovna: Gerila/Okružno javno tužilaštvo Banja Luka
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter