U BiH uvezen automobil vredan više od 386 hiljada KM

U BiH uvezen automobil vredan više od 386 hiljada KM

Najskuplji automobil uvezen u Bosnu i Hercegovinu u prvih devet meseci ove godine je ferari 488 spajder, tip F142. Ponosnog vlasnika skupoceni četvorotočkaš koštao je 386.200,13 KM, plus dažbine od 65.800,46 KM.

Rekli su ovo u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, dodajući da je u prvih devet meseci ove godine uvezeno 51.817 automobila.

- Od toga, uvezeno je 8.319 novih i 43.398 polovnih vozila, ukupne vrednosti 625.354.903,90 KM, sa dažbinama 137.819.671,36 KM - rekao je Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Tako je ukupna vrednost automobila ove godine u prvih devet meseci već premašila čitavu 2015. godinu, kada je uvezeno 65.121 vozilo ukupne vrednosti 538.476.507,44 KM.

Po svemu sudeći, za pojedine građane ove godine nema krize, jer će vrednost uvezenih automobila do kraja godine verovatno premašiti i proteklu godinu, kada su uvezena 67.834 automobila, ukupne vrednosti 759.199.884,55 KM, i dažbina 162.304.233,91 KM.

Adis Kepeš, direktor firme “STARline” Sarajevo, koji je ovlašteni “Mercedes-Benz” uvoznik, rekao je da su zadovoljni prodajom automobila, te da je ova godina bolja nego prošla što se tiče prodaje vozila.

- Najveću zaslugu za prodaju “Mercedes-Benz” vozila imaju novi modeli, posebno GLC i E klasa. Prodaja polovnih vozila je blago uvećana. Nismo zadovoljni uvozom polovnih mercedesa starih nekoliko godina, jer ih osobe kupuju i van granica BiH. Oni kupuju na taj način i nova vozila, što je nama svakako trn u oku - rekao je Kepeš.

Željko Vasilić, prodajni radnik u auto-salonu “Braća Đukić” Derventa, koji, kako je rekao, radi isključivo s polovnim vozilima ne starijim od šest godina, kaže da se i njihova prodaja ove godine osetno povećala, te da je prodaja inače zadnjih godina u malom porastu.

. Generalno smo zadovoljni prodajom vozila, jer je sve manje kupaca koji daju novac da bi dobili „mačka u vreći“. Danas svako svašta radi i petlja, pa su građani izgubili poverenje, traže garanciju na vozilo i na kilometre, a kod nas je mogu dobiti na 12 i 24 meseca - rekao je Vasilić.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, kaže da kupovina skupocenih automobila nije pokazatelj da li ima krize kod naših građana, nego je suština raslojavanje koje postoji u našem društvu između ljudi koji kupuju najjeftinija vozila i onih koji su u stanju da potroše gotovo nezamislive cifre za jednog četvorotočkaša.

- Danas živimo u vremenu u kojem su sa jedne strane oni koji su došli lako do novca, pa se međusobno dokazuju koliko su poslovno sposobni. Onaj ko je teško zaradio pare ili ih stvorio radom, teško će odvojiti toliki novac za automobil - rekao je Pavlović.

Istakao je da nije protiv skupih vozila, ali da se treba jasno definisati da li je novac koji je za to iskorišten prethodno bio oporezovan i po tom osnovu da li su plaćene obaveze prema državi.


Izvor: Nezavisne.com