U Republici Srpskoj jača crno tržište duvana

U Republici Srpskoj jača crno tržište duvana

- Neko je očigledno dopustio da se u Srpskoj cigarete prodaju na crnom tržištu. Nije to slučajno, rekao je poslanik SDS Tomica Stojanović na sjednici Narodne skupštine, tokom rasprave o izmjenama Zakona o o duvanu.

– Narod, normalno, kupuje cigarete ispod tezge. Niko nije lud da daje za kutiju cigareta 5 maraka, ako je može kupiti za 2,5 marke. Crnogorci, koji su svjetski eksperti za šverc, uredili su svoje tržište, samo mi zaostajemo i zbog toga nam propadaju milioni – rekao je Stojanović.

On navodi da se oko 20 miliona KM godišnje u budžet RS slije na osnovu akciza na duvanske proizvode, te ocjenjuje da “isto toliko sigurno uzimaju oni koji kontrolišu crno tržište”.

– U svemu tome “donji” su poljoprivrednici, proizvođači duvana. Oni imaju i znanje i opremu i tradiciju, ali propadaju, jer kajmak kupi šverceri i razni drugi posrednici i prerađivači, a oni dobiju najmanje i nemaju dovoljnu podršku RS. Oni odustaju od proizvodnje duvana – rekao je Stojanović i dodao da će, ako se proizvodnja duvana u RS ugasi, nekoliko stotina porodica definitivno napustiti Srpsku.

Ministar poljoprivrede Boris Pašalić kaže da u RS duvan proizvodi oko 400 do 500 porodica, ali da nije tačno da Vlada RS ne vodi računa o njima.  

– Samo po osnovu direktnih podsticaja oni primaju oko 300.000 KM godišnje – rekao je Pašalić i dodao da odgovor, što se tiče ubiranja akciza, treba tražiti od Uprave za indirektno oporezivanje BiH, koja je nadležna za ovu oblast.


Izvor: Srpskainfo.com