U Sarajevu otvorena izložba -Zdenac istine- multitalentovanog umjetnika Miroslava Pilja (Foto)


U Sarajevu otvorena izložba -Zdenac istine- multitalentovanog umjetnika Miroslava Pilja (Foto)

Izložba crteža "Zdenac istine" autora Miroslava Pilja otvorena je u petak, 24.11.2023. godine u Galeriji samostana sv. Anto u Sarajevu, a u organizaciji Udruge likovnih umjetnika Hrvatskog kulturnog društva "Napredak".                                                  

Prema riječima moderatorice, Sandre Banjac izložba se sastoji od 33 djela -crteža u olovci koji za temu imaju duhovnost te, u tom kontekstu, odnos čovjeka kako prema samome sebi tako i prema drugima, odnosno općenito prema svijetu od njegovog postanka do danas. Sami nazivi crteža objedinjeni su u poetsku cjelinu kojom autor prenosi snažnu poruku :   Spoznajte istinu! Ona će vas osloboditi!    

        

U nazočnosti velikog broja ljubitelja likovne umjetnosti izložbu je otvorio gvardijan Samostana Sv.Anto fra. Stipan Radić. 

- Stapajući umjetnosti, pretačući trag olovke iz stiha i pjesme u sliku, u novu umjetnost, sjajni i svestrani Miroslav Pilj slijedi svoj put ka sebi, onom iskonskom, put ka beskonačnosti i ostavlja vječni trag na putu do njegovog zdenca istine, nesebično ogoljavajući svakom čitatelju i posmatraču svoju spoznaju, mudrosti na koje je naišao i okus zdenca s kojeg se napojio i na koncu nadahnuo, kazala je predsjednica ULU HKD ""Napredak" Hiba Mustafic.

Pjesnik Aleksandar Popov ovom prigodom je kazao : -Kažu: ne možeš zarobiti svjetlost i primorati je rukom da služi smjerno i krotko! Pa, onda, vele : ne možeš ujarmiti sjenu da drhti i pleše po tvome ćeifu! I desi se Miro Pilj, te zauzda svjetlost i sjenu, tamu i prazninu, da ih tu prostre k'o punu sofru. Sad naše oči gladne ljepote kušaju radost, vjeru i nadu. Nozdrve njuše mirise cvijeća, kandila, svijeća. I uši čuju sav taj žamor i igraju, te riječi koje ispunu nose. U ovom klonulom, bezvoljnom svijetu Miro nam otvori prolaze da tražimo, da ljubimo, da vjerujemo. Evo vam zdenac, istina da poteče! Evo vam putokaz, da je uspijete naći!

-Miroslav je čovek koji živi umetnost kroz sve svoje talente. On je čovek koji piše poeziju, prozu, dramske tekstove, čovek koji je okružen muzikom, čovek koji režira i koji, na kraju, iskazuje svoje stvaralaštvo kičicom, na platnu, ili olovkom i ugljenom na papiru... A verujte mi, samo neko ko je multitalentovan kao što je on, može znati koliko je teško živeti u svetu u kom se više ceni licemerje nego iskrenost; zavist od iskrenosti; srebroljublje od čovekoljublja... 
Treba uživati u čistoti ovih crteža. Uživati punim plućima, koliko god želite. -zapisao je, uz ostalo, u osvrtu na ovu izložbu pisac i publicista Aleksandar Bećić. 

Sarajevska postavka izložbe "Zdenac istine" će, za posjetitelje, biti otvorena do 20. 12. 2023. godine.

Foto naslovna: federalna.ba
Izvor: Facebook/Infomedia Balkan

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter