Ubijanje Trebevića ne staje: Nakon priče Valtera Dodik raspustio opštinski odbor SNSD-a


Ubijanje Trebevića ne staje: Nakon priče Valtera Dodik raspustio opštinski odbor SNSD-a

Nakon što smo objavili istraživačku priču o betoniranju i razmjerama devastacije Trebevića te bliskosti lokalnog SNSD-a i SDS-a u poslovima prodaje zemljišta privatnim kupcima, Dodik raspustio opštinski odbor stranke u Istočnom Starom Gradu.

Samo nekoliko dana nakon što je Valter 11. marta objavio priču i film o betoniranju i razmjerama devastacije Trebevića, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik raspustio je Opštinski odbor ove stranke u Istočnom Starom Gradu.

Valter je tada, uz ostale dokumente i dokaze, objavio i odluku od 19. januara 2024. koja dokazuje da su odbornici Skupštine opštine Istočni Stari Grad na sjednici izglasali prodaju čak 40 novih parcela na Trebeviću, površine 123.019 m/2 u vlasništvu Opštine.

Foto: Faksimil Odluke

NEPOVRATNO UNIŠTENA PRIRODA

Podsjećamo, Trebević je postao veliko gradilište, na svakom njegovom dijelu nelegalno se gradi, pri čemu uveliko traje proces upitnog prenosa vlasništva državnog zemljišta na Opštinu Istočni Stari Grad, te dalja prodaja nepoznatim licima. Rezultat toga je ekocid, jer sve prati nelegalno krčenje šuma.

Foto: Fuad Fočo

Nakon svega kopa se i protivpožarni put i pravi kanalizaciona mreža sa ukopanim cijevima, okopavaju se septičke jame i ograđuju placevi te gomilaju betonske ograde i postavljaju kranovi.

„Gradnja u Istočnom Starom Gradu po Trebeviću i drugim strateškim dijelovima Sarajevsko-romanijske regije nije odraz volje građana opštine, nego predstavlja dogovor združene politike SNSD-a i SDS-a, koji su suprotstavljeni samo pred narodnim masama. Do sada nije zabilježena niti jedna izjava od strane opozicionih političara iz RS koja bi govorila o opravdanosti gradnje na Trebeviću, mjestu Borije, brdu Glog, Crepoljskom i drugim manje značajnim mjestima“, kaže za Valter bivši esenesdeov odbornik u Opštinkom vijeću Istočnog Starog Grada Ljubo Tadić.

Tadić ističe da su na brdu Glog proteklih godina podmetnuti brojni požari, a koji su poslužili kao povod za potrebu gradnje navodnog „protivpožarnog puta“ po kome je sprovedena kanalizaciona i vodovodna mreža.

Foto: Ljubo Tadić - Gradnja  po Trebeviću i drugim dijelovima Sarajevsko-romanijske regije nije odraz volje građana, nego predstavlja dogovor združene politike SNSD-a i SDS-a

„U jednom izvještaju na moju raniju prijavu o gradnji placeva na protivpožarnom putu, inspektorka, gospođa iz odjeljenja za inspekcijske poslove Istočnog Sarajeva Ljilja Šešlija mi je odgovorila da je protivpožarni put proširen zbog lakše prohodnosti vatrogasnih vozila. Upravo na tom proširenju ovih dana se gradi veći objekat, a daljih odgovora i postupanja od gospođe Šešlija i njenog šefa Ratka Đurovića nema već duži vremenski period“, naglašava Tadić.

I DALJE NE ODGOVARAJU NA PITANJA

Iz Odjela inspekcije Grada Istočnog Sarajeva po drugi put izbjegavaju da odgovore na pitanja Valtera. A pitali smo ih kakvi se građevinsku radovi trenutno obavljaju uz protivpožarni put na brdu Glog, da li je ta gradnja legalna, odnosno ko je vlasnik građevinskog zemljišta?

U međuvremenu, intenziviran je proces prenosa vlasništva u katastarskom operatu na državnom zemljištu sa entiteta Republika Srpska na opštinu Istočni Stari Grad, na brdu Glog, katastarska opština „Njemanica“. Nepoznato je na osnovu kojih akata je izvršen prenos i da li su mu prethodile saglasnosti Pravobranilaštva i Vlade RS te da li je područna jedinica katastra za njega izdala Rješenja za uknjiženje u Gruntovnici u Sarajevu.

Ono što je poznato jeste to da je Milanka Ždrale, šefica područne jedinice katastra na Palama, koja je doskoro bila nadležna i za katastar Istočni Stari Grad, pred samo odlazak u penziju dva puta dozvolila da se na brdu Glog izvrši prenos vlasništva sa državnog zemljišta na opštinu Istočni Stari Grad, u površini od 850.000 m/2, i to bez saglasnosti nadležnih institucija RS i Pravobranilaštva.

Ovakve odluke, drugostepeni organ je vratilo na prethodno stanje. Nakon ovoga Ždralu je zamijenila nova osoba koja nije dozvolila prenos vlasništva državne svojine na opštinu Istočni Stari Grad bez saglasnosti nadležnih institucija RS-a.

Načelnik Istočnog Starog Grada Bojo Gašanović, inače kadar SDS-a i vlasnik više krivičnih prijava, lično je Dodika zamolio za intervenciju.

„Milorad Dodik na jednom od druženja svih načelnika opština koje su u sastavu Istočnog Sarajeva, organizovanog na Jahorini u drugom mjesecu 2023., obećao je načelniku Gašanoviću da će dobiti samostalnu područnu jedinicu katastra u Istočnom Starom Gradu, te je zbog toga Dodiku uručeno najveće opštinsko priznanje Istočni Stari Grad u avgustu 2023.,“ kaže Tadić

Ubrzo potom je u mjestu Borije svo državno zemljište, koje se nalazi iznad lokaliteta Ophođaš, u površini od 222.000 m/2, preneseno na opštinu Istočni Stari Grad. Potom sa Opštine na kupce iz Sarajeva.

Foto: Trebević postao veliko gradilište, priroda je uništena nepovratno

Pravobranilaštvo RS više od mjesec razmatra da li su ispunjeni uslovi za zaključivanje ovakvih ugovora između opštine i investitora. Iz ove institucije nisu odgovorili na naša pitanja. Kao i do sad, ističu naši izvori, odluka Pravobranilaštva će biti kako politika kaže.

Kada je pak riječ o devastaciji Trebevića, nakon kratkotrajnog zatišja u izbornoj 2020. godini, ona je kasnije nastavljena i još intenzivirana, o čemu svjedoče i fotografije koje objavljujemo.

Piše: Valter portal
Foto naslovna: Fuad Fočo
Izvor: valterportal.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter