Ugrožena pobeda Izraela: Pobednička pesma Evrovizije - plagijat? (Video)


Ugrožena pobeda Izraela: Pobednička pesma Evrovizije - plagijat? (Video)

Pobeda Izraela na takmičenju za Pesmu Evrovizije 2018. godine je ugrožena nakon što je jedna od najvećih svetskih muzičkih kompanija zapretila da će tužiti kompozitore izraelske pesme zbog navodne povrede autorskih prava.

Američka kompanija "Univerzal mjuzik studios" poslala je pismo pred tužbu Doronu Medalieu i Stavu Begeru koji su zajedno komponovali pobedničku pesmu Nete Barzilai "Toy", tvrdeći da je ona kopija hita "Seven Nation Army" grupe White Stripes iz 2003. godine. 

Ako se ta tvrdnja dokaže na sudu, mogla bi da diskvalifikuje Izrael sa takmičenja i pevačici uskrati pobedu, kao i pravilo da Izrael bude domaćin Pesme Evrovizije 2019. godine, javila je izraelska televizija Hadašot njuz. 

Prema pravilima Evrovizije, takmičarske pesme moraju biti original. 

Mnogi su primetili da obe pesme imaju sličnosti, ali advokati američke muzičke kompanije tvrde da sličnosti u ritmu i harmoniji predstavljaju povredu autorskih prava. 

Novinar lista Harec Ben Šalev pisao je u martu da "Toy" podseća na pesmu "Seven Nation Army", izrazivši nadu da ja autor Džek Vajt neće čuti pre takmičenja, jer bi mogao da podnese tužbu.

VIDEO:


Kompozitor Medalie koji je potvrdio vesti o mogućoj tužbi, putuje u SAD u pokušajku da reši "veliku krizu", kako je rečeno. 

Zvaničnici američke kompanije navodno su vrlo odlučni, navodi Hadašot njuz, pozivajući se na izvore bliske slučaju koji tvrde da čak i ako se postigne dogovor, Evropska radiodifuzna unija može da kaže da pesma nije original i da zato nije ni kvalifikovana za takmičenje. 

Kompozitori izraelske pesme su rekli da ih je pismo iznenadilo, ali da veruju da će se postići dogovor. 

Ovo je najnovija prepreka koja bi mogla da onemogući Izrael da sledeće godine bude domaćin takmičenja, posle poziva na bojkot ako bi se ono održalo u Jerusalimu.

VIDEO:


Izvor: b92/Tanjug