Uhapšeno 27 osoba zbog lažiranja udesa: Zgrnuli pola miliona KM


Uhapšeno 27 osoba zbog lažiranja udesa: Zgrnuli pola miliona KM

Istarska policija uhapsila je u utorak i srijedu više osoba zbog sumnje da su varali osigurajavaća društva tako što su planirali izmišljene saobraćajne nesreće.

Policijski službenici uhapsili su 27 osoba, a tvrde da su 57-godišnjak, koji se već od ranije nalazi u istražnom zatvoru, dvojica 48-godišnjaka i 50-godišnjakinja počinili krivična djela zločinačkog udruženja, prevara, falsifikovanje dokumenata...

Ostali osumnjičeni terete se da su počinili krivično djelo prevare i pomaganja u prevari.

Policija tereti 57-godišnjaka da je u periodu od 2012. do 2018. godine na području Istarske županije u dogovoru s drugoosumnjičenim 48-godišnjakom planirao i dogovarao više izmišljenih saobraćajnih nesreća, javlja "Večernji list".

Učesnike nesreća pronalazio je 48-godišnjak, koji im je za to navodno davao novčanu naknadu, a te su osobe policiji prijavljivale nesreće i odlazile na hitni prijem u bolnicu i žalile se na povrede koje su ranije dogovorile sa 48-godišnjakom.

Dobijenu medicinsku dokumentaciju 57-godišnjak je potom predavao trećeosumnjičenom 48-godišnjaku, inače medicinskom tehničaru, koji je u bolnici neovlašćeno izrađivao nove specijalističke nalaze, unoseći u njih povrede, koje svojom prirodom udovoljavaju uslovima za ostvarivanje naknade štete od osiguravajućih društava.

Kako navodi hrvatski list, policija tereti 50-godišnjakinju da je u dogovoru sa 57-godišnjim muškarcem, kao zastupnica osiguravajućeg društva, za prethodno dogovorene saobraćajne nesreće radila polise osiguranja, i to bez znanja osoba koje su bili učesnici izmišljenih nesreća, pa se u njihovo ime potpisivala i plaćala premije za sačinjene polise kako bi se iste aktivirale, a novac za to je osiguravao 57-godišnjak.

Ali, osumnjičeni se terete da su osiguravajuća društva varali i u stvarnim nesrećama. Kada su učesnici stvarnih saobraćajnih nesreća dolazili na hitni medicinski prijem u bolnicu, trećeosumnjičeni 48-godišnjak im je nudio pomoć oko naplate naknade štete zbog zadobivenih povreda, pa ih je upućivao na 57-godišnjaka. Poslije dogovora, postupao bi s njihovom medicinskom dokumentacijom kao i u slučaju lažiranih udesa. Osim na taj način, učesnike stvarnih saobraćajnih nezgoda pronalazio je i drugoosumnjičeni 48-godišnjak.

Dobijeni novac 57-godišnjak, dvojica 48-godišnjaka i 50-godišnjakinja delili su između sebe. a pretpostavlja se da su oštetili osiguravajuća društva za više od 250.000 evra (oko pola miliona KM).

Izvor: vecernji.hr/Infomedia Balkan

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks