Ujedinjena Srpska se u predizbornom spotu hvali stanjem u Institutu za javno zdravstvo RS ali i Poštama??


Ujedinjena Srpska se u predizbornom spotu hvali stanjem u Institutu za javno zdravstvo RS ali i Poštama??

Građani Republike Srpske navikli su da u predizbornim kampanjama mogu očekivati svašta. Od obećanja onih koji vladaju decenijama da će sve biti bolje samo ako oni pobijede i ovaj put, do upozorenja da će svemu doći kraj, naročito Srbima i Republici Srpskoj, ako pobijede oni drugi.

Ni ovaj početak predizborne kampanje nije mogao proći bez vrijeđanja zdravog razuma. Prvi u nizu su spotovi Ujedninjene Srpske, stranke koja je, uz pomoć Milorada Dodika, postala parlamentarna stranka a na čijem čelu se nalazi donedavni “veliki kritičar” režima, Nenad Stevandić.

Tako Ujedinjena Srpske i Stevandić, kao glavni glumac u jednom predizbornom spotu, otkrivaju građanima i potencijalnim glasačima kako je stanje u javnim institucijama na čijem su čelu kadrovi Ujedinjene Srpske fantastično i kako su napravljeni pozitivni rezultati. U spotu se ne pominju izvještavanja medija u Republici Srpskoj a u kojima su upravo preduzeća kojima se ta stranka hvali okarakterisana kao mjesta gdje se uhljebljuju stranački kadrovi. Mediji su pisali i o kreditima i troškovima za plate u tim javnim preduzećima. Konkretno Stevandić se hvali stanjem u Poštama Srpske kojima upravlja njegov kadar a upravo su Pošte Srpske, prema izvještajima i medija ali i prema finansijskom izvještaju u konstantnom minisu i gubicima što nije bilo prepreka za nova zapošljavanja u tom javnom preduzeću.

Sam spot naslovljen je sa riječima “Zaposlimo ljude umjesto da odlaze u inostranstvo“. Spot još nije objavljen ali je redakcija našeg portala imala priliku da ga vidi.

Lider Ujedinjene Srpske hvali se i Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske, na čijem čelu je kadar te stranke Kostadin Vasić. Vasićevo postavljanje u fotelju direktora te institucije izazvalo je oštre reakcije javnosti jer nema nikakvih dodirnih tačaka sa zdravstvom a i zbog činjenice da je pravosnažno osuđen za krivično djelo nanošenje teških povreda. Vasić je, takođe, nekada bio član SDS-a.

Foto: Screenshot/Predizborni spot Ujedninjene Srpske/Nenad Stevandić

Prije Vasića na čelu Instituta bio je Branislav Zeljković protiv kojeg je u toku istraga Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske zbog osnova sumnje u malverzacije prilikom nabavke medicinske opreme za potrebe Instituta za vrijeme pandemije virusa korona. Gerila je, sredinom avgusta, pisala da se optužnica protiv Branislava Zeljkovića očekuje početkom septembra.

Politikolog Velizar Antić kaže, za naš portal, da se u ovoj kampanji može očekivti sve što smo viđali u dosadašnjim kampanjama. Obećanja, laži, lažni osmjesi kandidata.

“Dakle nepoznanica nema. Kampanje, kao i do sada, biće prepune obećanja, velikih i malih, za koje i političari a i narod znaju da nema šanse da budu ispunjena. Neka od obećanja se recikliraju već nekoliko izbornih ciklusa i ponavljaju se kao spisak lijepih želja pred svake izbore. Mislim da je čitava ova predstava u velikoj mjeri nepotrebna, jer velika većina naroda zna za koga će glasati i ne vjerujem da će obećanja u ovoj kampanji promijeniti njihov stav i odluku na izborima”, kaže Antić za Gerila info.

Antić kaže i da će teme na kojima će inistirati vlast u Srpskoj biti nacionalne kao i da će političari na vlasti svoju sudbinu na izborima poistovjećivati sa sudbinom Republike Srpske.

“Što je, naravno, ne samo netačno, već je i velika glupost i dokazuje da je sama Republika Srpska na jako lošim temeljima ukoliko bilo koja garnitura političara može dovesti do njenog nestanka. Sa druge strane, opozicija će se pravdati od ovih napada i insistiraće na temama kriminala i korupcije za koje će optuživati vlast. Takođe, nudiće i bolji standard građana. Vlast je u velikom problemu jer je upravo ona na vlasti punih 16 godina a rezultati te vladavine teško da se mogu ocijeniti prelaznom ocjenom. dakle, vlast ima veliki problem da odbrani svoje loše rezultate ali i opozicija ima problem da sve nedostatke vlasti predstavi narodu i ponudi konkretna riješenja u koja će ubijediti narod da treba da glasaju“, smatra Velizar Antić

Izbori u Bosni i Hercegovini zakazani su za 2. oktobar. Mnogi od onih koji se danas nude kao riješenje glavni su krivci zbog kojih su vaši prijatelji juče otišli ili će sutra napustiti ovu zemlju. I dalje je moć u vašim rukama. Na dan izbora jači ste od njih.

Foto naslovna: Screenshot/Predizborni spot US/Institut za javno zdravstvo
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter