UKC RS za porez duguje skoro 59 miliona KM ali -daje- milion maraka -Prointeru- porodičnoj firmi Dodikovih?


UKC RS za porez duguje skoro 59 miliona KM ali -daje- milion maraka -Prointeru- porodičnoj firmi Dodikovih?

Obaveze prema dobavljačima, kažu saradnici za informisanje direktora UKC RS i predsjednika GO SNSD-a Vlade Đajića, redovno se izmiruju. U praksi to znači da „Prointer“ neće ostati bez milion maraka po osnovu pet IT ugovora iz prošle sankcija-godine. Đajić je porodičnoj firmi stranačkog šefa dosad dodijelio 14 ugovora vrijednih 3,7 miliona KM. Samo poreski dug UKC RS iznosi 58.816.478 KM, a nisu strane ni situacije u kojima pacijenti sami nabavljaju lijekove.

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske „dugi niz godina“, kako napominju saradnici za informisanje, bilježio je gubitke, ali „dolaskom prof. dr sc. med. Vlade Đajića na čelo ove zdravstvene ustanove nastaju pozitivne promjene u poslovanju“. Obaveze prema dobavljačima predsjednik Gradskog odbora SNSD-a redovno izmiruje. U praksi to znači da „Prointer“, firma bliska porodici Dodik, neće ostati bez milion maraka po osnovu pet IT ugovora iz prošle godine, koliko mu je u milionske dugove potonuli UKC dao. 

Na konkretna pitanja Žurnala koliki je ukupni dug UKC RS, kao i kolika su dugovanja prema dobavljačima - Đajićevi saradnici ne daju odgovor. Tek priznaju ono što stoji i na sajtu Poreske uprave RS – poreski dug, prema ranijim izjavama, „jedne od vodećih zdravstvenih ustanova u regionu“, koja pruža „usluge na svjetskom nivou“ uz direktora-revolucionara iznosi 58.816.478 KM.

Dok saradnici za informisanje nemušto pokušavaju da „pokriju nepokriveno“ i pjevaju „iz naroda ponik'o, poštovanja vrijedan, drugi dođu i prođu, al' predsjednik je jedan“, Đajić IT tender firmi, s kojom, po priznaju predsjednika RS Milorada Dodika, „sarađuje“ njegov sin Igor, dijeli stotine hiljada maraka iz kase UKC. Ili direktnim sporazumima ili na osnovu samo jedne primljene i, dakako, prihvatljive ponude.

Prvi takav potpisan je 17. februara prošle godine i vrijedan je 327.595 KM sa PDV-om. „Uspješni“ direktor ocijenio je da mu je potrebno „interventno održavanje data centra i infrastrukture informacionog sistema“. Od svih IT firmi u Bosni i Hercegovini, samo je „Prointer“ bio spreman za ovaj posao.

I „Cisco smartnet“ je obnovljen kako dolikuje. Potpis na ugovor stavljen je 2. juna, a vrijednost – 35.093 KM, dok se u julu „moralo“ direktno poslovati pa su kartice za kontrolu pristupa građani platili 2.122 KM.

UKC RS, znaju to građani, može da bude bez gaze i lijekova, od pacijenata može da se traži da ih ponesu sa sobom, ali bez novih računara i monitora ne može. Ponudu je imao „Prointer“, Đajić nikako nije mogao da je odbije pa je 8. avgusta potpisao odliv čak 467.961 KM.

„Prointer“ ili Đajić, neko je morao da kaže da UKC-u treba oprema za video-nadzor. I ovoga puta „Prointeru“ se niko nije petljao u posao. Krajem novembra – 117.000 KM.

Ukupno – 949.771 KM!

„Ujedno napominjemo da se sve obaveze prema dobavljačima redovno izmiruju po dospjeću“, navode Đajićevi saradnici.

REDOVNO IZMIRIVANJE 3,7 MILIONA KM

Prije tačno godinu dana viša medicinska sestra u UKC RS Vanja Subašić obavijestila je javnost o katastrofalnoj situaciji u UKC RS. Kao glavni problem navela je nedostatak lijekova.

„Ovdje radim 30 godina i goreg rukovodstva nije bilo. Ovo je dno dna. Moja prijateljica leži na klinici kao teški onkološki pacijent. U teškom je stanju, jer nema lijekova. Dobila sam spisak lijekova koje moram da nabavim, ja ili njena porodica, koji koštaju više od 300 maraka i to samo za dan-dva“, rekla je u videu, koji je mnogo pogodio revolucionarnu upravu UKC RS.

Nisu željeli da, kako su naveli, ulaze u „lične motive i porive javnog istupanja izvjesne radnice“. Naravno, i za nedostatak lijekova nije bila kriva uprava UKC: 

„Najčešći razlog za to su komplikovane zakonske procedure u javnim nabavkama, obaranje tendera, dobavljači koji imaju problem s nabavkom lijekova... Zbog toga pacijenti koji su na liječenju u našoj ustanovi, a sticajem okolnosti moraju da kupe određen lijek, imaju pravo na refundaciju troškova od Fonda zdravstvenog osiguranja RS, što i naša radnica vrlo dobro zna, jer, kako je i sama rekla, u našoj ustanovi je zaposlena 30 godina.“

Sudbinu pacijenata, odnosno obaranje tendera i komplikovane procedure, ne dijeli „Prointer“. Vlado Đajić, od momenta kada je u maju 2018. godine imenovan na funkciju direktora, doktorski mu je dodijelio ukupno 14 ugovora vrijednih nevjerovatnih 3.726.346 KM.

Svi poslovi sklopljeni su na osnovu jedne primljene ponude. Najskuplji nazvan „nabavka usluga implementacije sistema za konsolidaciju poslovne štampe za potrebe UKC“, vrijedan 730.782 KM direktor je IT tender majstorima dao u jeku pandemije korona virusa – 21. septembra 2020. godine. 

SANKCIJE

Sumnjivi ugovori sa javnim sektorom „Prointer“ su koštali partnerstava. Kompanije „IBM World Trade Corporation“ i „IBM Ireland Product“ još 6. marta 2019. godine raskinule su ugovore o saradnji sa ovom firmom. Ove dvije kompanije potom su od maja 2019. godine do februara 2020. u nekoliko navrata zahtijevale objašnjenje od „Prointera“ u vezi sa medijskim objavama o namještenim tenderima, stoji u dokumentaciji koju je Žurnal objavio 2021. godine.

„IBM“ i „IBM IP“ su problematizovale način na koji „Prointer“, firma povezana sa porodicom Dodik, posluje sa institucijama, javnim preduzećima i ustanovama. Nakon raskida ovih ugovora, 18. jula iste godine, nervozni Milorad Dodik pred poslanicima u parlamentu RS konačno je i potvrdio ono što zapravo nije želio - povezanost sina Igora sa „Prointerom“.

„Nije vlasnik, ni ovlašteno lice u toj firmi, ali jeste saradnik te firme, sarađuje sa inostranim firmama i ima od toga prihode.“

U februaru prošle godine, mjesec i po nakon što su pooštrene američke sankcije Dodiku, tadašnjem članu Predsjedništva BiH, partnerstvo sa „Prointerom“ raskinuo je i „Microsoft“. Ugovor o partnerstu sa njemačkim SAP-om ističe 23. marta ove godine i neće biti produžen.

Piše: Žana Gauk
Izvor: zurnal.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter