Ukrali Tesla Model S za dve minute (Video)

Ukrali Tesla Model S za dve minute (Video)

Tesla je svojim električnim automobilima napravila pravu revoluciju na tržištu automobila. Ne samo da su njihovi automobili traženi među ekološki osviještenim pojedincima već i gomila tehnologije koja se skriva u unutrašnjosti automobila garantuje nevjerovatno iskustvo.

No samo ako vam ga ne ukradu.

Naime, ekipa istraživača s belgijskog Univerziteta KU Leuven uspjela je iskoristiti sigurnosni propust u Teslinom Modelu S i sa 600 dolara vrijednom opremom ukrasti vozilo za samo dvije minute.

Najslabijom tačkom pokazala se glavna karakteristika ovog 75 hiljada vrijednog vozila – ulazak u vozilo i vožnja bez ključa.

Kako bi ta mogućnost funkcionisala, svaki Model S šalje radio signal niske frekvencije koji traži “ključ”. Kad “ključ” detektuje taj signal, odgovara drugim signalom visoke frekvencije. Automobil zatim šalje “izazov” na koji “ključ” mora tačno odgovoriti kako bi se vrata i motor otključali.

Belgijski istraživači otkrili su kako originalni signal mogu bez problema otkriti koristeći prenosni radio. Snimili su taj signal i odgovor koji “ključ” šalje automobilu te snimku usporedili sa svim mogućim kombinacijama za otključavanje.

Iako zvuči komplikovano, cijeli proces otkrivanja prave kombinacije za otključavanje traje doslovno dvije sekunde.

Belgijski istraživači cijeli su proces demonstrirali na konferenciji u Amsterdamu, a možete ga pogledati i u videu.

Ono što je važno istaknuti je da su o ovo problemu Teslu obavijestili još 2017. godine i dobili nagradu od 10 hiljada dolara za svoj rad.

Ali problem je riješen tek u junu 2018. s ažuriranjem softvera i nadogradnjom enkripcije. To znači da su Modeli S prodani prije juna 2018. još uvijek ranjivi, osim ako njihovi vlasnici nisu platili za novi i poboljšani “ključ”.

VIDEO:


Izvor: Balkanandroid