Umjesto blokova u Gacku i Ugljeviku kamen temeljci; Poskupljuje gas 16% a posle izbora struja do 50% 


Umjesto blokova u Gacku i Ugljeviku kamen temeljci; Poskupljuje gas 16% a posle izbora struja do 50% 

Energetska politika SNSD: Red afera i sudskih procesa. "Za 15 godina vlasti SNSD slušali smo mnogo najava i obećanja izgradnje novih energetskih objekata i velikog jačanja naših energetskih kapaciteta. Tako su novi blok u Gacku gradili i ČEZ i Kinezi ali sem dva kamena temeljca i velike štete za male akcionare i međunarodne afere ništa drugo nismo vidjeli."

Napisao je ovo predsjednik PDP-a Branislav Borenović na svom Fejsbuk profilu, dodajući da je Serdarov pravio i Ugljevik i Mrsovo ali i tu se, kako kaže, od afera i blindiranog mercedesa nije dalje odmaklo. 

"Bistricu smo prodali za 6 miliona, a otkupili za 21 milion, od Kaldere naravno, a na mreži je trebala biti 2010. Ko se još sjeća norveškog Technor energy i četiri hidrocentrale na Bosni. Eletroprivreda je prodala 70% udjela u solarnoj elektrani Trebinje 1 za 5 miliona maraka ali javni poziv i ugovor javnosti nisu dostupni",  naveo je on.

Zasad je, tvrdi Borenović, od čitave energetske politike, javnosti jedino poznato da je Republika Srpska dužna firmi Vijadukt preko 100 miliona maraka.

"U međuvremenu gas je za domaćinstva poskupio 16% , tona peleta je 640 maraka a SNSD i dalje uspješno blokira u Domu naroda privremeno ukidanje akciza na gorivo. Naše vlasti jedine su bez ijedne mjere za borbu protiv inflacije, dok ispod radara pripremaju poskupljenje struje odmah poslije izbora. Svih 5 distributivnih preduzeća podnijelo je zahtjeve za povećanje cijene struje/ mrežarine, a neka po našim saznanjima traže da ono bude i 50%", istakao je Borenović.

Dodao je da od rukovodstva Elektroprivrede očekuje da obavijesti javnost koliko povećanje struje domaćinstva mogu očekivati. 

"Takođe očekujemo da javno objave ugovor sa Mađarima za solarnu elektranu Trebinje 1. Od Vlade Republike Srpske očekujemo odgovor o krivcima za gubitak arbitraže sa Vijaduktom i da prezentuju način na koji će Republika Srpska izmiriti obaveze po ovom sporu", kazao je.

Za 15 godina, kako kaže, to je njihov rezultat u energetici.

"To su činjenice. Naš plan za energetiku je prvo donošenje strategije energetske politike u Narodnoj skupštini Republike Srpske, i to nakon javne rasprave. Potom konkretni planovi za holding i zavisna preduzeća Elektroprivrede, uz plan investicija, rokove i definisane načine dolaska do investicionih sredstava.
Akcenat će biti na gradnji iz vlastitih sredstava i zadržavanje vlasništva i nad starim i, gdje god je moguće, nad novoizgrađenim kapacitetima. Narod mora da zna i njihove rezultate, ali i naše planove. 2. oktobra će odlučiti šta je u njihovom interesu",
istakao je Borenović u objavi.

Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter