US Open - Bjanka Andresku prva debitantkinja sa titulom na grend slemu u Njujorku

US Open - Bjanka Andresku prva debitantkinja sa titulom na grend slemu u Njujorku

Kanađanka je u finalu savladala Serenu Vilijams, šestostruku šampionku US opena.

US open ima novu šampionku, a prvi put u istoriji ovog grend slem turnira u pitanju je debitantkinja u Njujorku.

Kanađanka Bjanka Vanesa Andresku je osvojila titulu, pobijedivši u finalu, na impresivan način, Serenu Vilijams, šestostruku šampionku US opena (prvu titulu je osvojila 1999. godine, prije rođenja Bjanke Andresku), sa 6:3, 7:5.

Obje prethodne debitantkinje,  Pem Šrajver 1978. i Venus Vilijams 1997, starija Serenina sestra - izgubile su ta finala.

Andresku je do titule mogla i ubjedljivije, jer je imala meč loptu pri vođstvu 5:1 u drugom setu, ali se Serena tada izvukla, i uspjela da izjednači na 5:5. Međutim, Kanađanka je sačuvala svoj servis za vođstvo od 6:5, a onda je napravila brejk, iskoristila treću meč loptu i stigla do najvećeg uspjeha u karijeri...

U drugim setu je viđeno sedam brejkova, četiri je napravila Andresku jedan manje Serena Vilijams. U prvom setu je samo Kanađanka dva puta oduzela servis protivnici, koja nije iskoristila jedinu šansu za brejk.

Andresu je postala prva Kanađanka osvajačica grend slem titule, ujedno je i prva tinejdžerka od Marije Šarapove 2006. godine osvajačica grend slem titule.

Andresku je godinu počela sa 152. pozicijie, prije US opena je bila 15. na WTA listi, a od ponedjeljka će peta teniserka svijeta. 

Ima nevjerovatan skor ove sezone, uprkos pauzi zbog povrede leđa, jer je od 49 mečeva dobila čak 45. Uz to, slavila je u svih osam mečeva sa teniserkama iz top 10!

Iako rođena u Misisogiu, malom mjestu u Ontariju, Bjanka se vratila u domovinu svojih roditelja i sa sedam godina je počela da trenira u Rumuniji.

Sa 11 godina se, ipak, vratila se u zemlju rođenja, a njen vrtoglavi uspjeh prekinuo je dvostruki prelom stopala desne noge 2016. godine. Ipak, početkom ove sezone Bjanka je dokazala raskošni talenat, a u Njujorku ga je samo potvrdila...

Sa druge strane, Serena Vilijams je ostala na 23 grend slem titule, nije uspjela da izjednači rekord Margaret Kort (24). 

Poražena u četvrtom uzastopnom grend slem finalu...

 

Izvor: Beta