Ustali borci Republike Srpske! Hoće li ih vlast, dovedena na NATO tenku, optužiti za izdaju? (Foto)


Ustali borci Republike Srpske! Hoće li ih vlast, dovedena na NATO tenku, optužiti za izdaju? (Foto)

Pred nama je "vrela" naredna sedmica. Borci veterani su najavili velike proteste a evo šta o njima, na svom Facebook profilu, kaže Risto Jeftić, predsjednik Udruženja Veterani odbrambeno otadžbinskog rata Republike Srpske:

"Dana 22. juna 2022. u Banjoj Luci se održava protest boraca Vojske Republike Srpske. Pozivam vam vas da u što većem broju dođete, posebno ove iz Banje Luke, kojima je najlakše doći, a nadam se i ostalima koji mogu i imaju priliku. Pozivam da dođete i podržite svoje dede, očeve, stričeve, ujake, teče, kumove, komšije, prijatelje, ljude koji su se borili i stvorili Republiku Srpsku. 

Protestuju ne zato što traže neke privilegije ili luksuz, nego dostojanstven život za sebe i svoju porodicu, da dobiju obećano im koje nije nikad ispunjeno. Dođite da ih podržite, njih i one koji su poginuli u borbi, da ne bude da su uzalud poginuli i stvorili državu da je danas pljačkaju satrapi čija su imena svima poznata. Danas borci i drugi moraju slušati neke anonimuse koji tvrde da nema većih Srba od njih dvoje i ostalih iz njihove "družine". 

Borci ne protestuju samo za sebe, protestuju za pravdu svima nama i njihova borba je, kao što je bila u ratu, sada je i u miru naša zajednička borba i trebamo dati podršku jedni drugima, jer samo ujedinjeni imamo šansu protiv "zla koje sa nama vlada". Pretrpili smrt i povrede u ratu, a sada doživljavaju nepravdu i poniženje za sebe i svoje porodice u miru. 

Svako od nas može izdvojiti bar sat svoga vremena da izađe i stane pored njih na trgu, da stane među svoje dede, očeve, stričeve, ujake, teče, kumove, komšije, prijatelje, ljude koji su se borili i stvorili Republiku Srpsku. Proveli su 4 godine u rovu, zašto nama da bude teško jedan ljetni dan stati uz njih. Ne mogu vam borci ponuditi 20 KM dnevnice i sendvič niti harmonikaša, ali mogu vam ponuditi da izaberete bolji život za sve građane, a ne samo za jedan mali dio koji idu u šoping u Dubai. Vidimo se. 2022."

Veterani odbrambeno otadžbinskog rata Republike Srpske su dobili podršku i Predsjedništva Gradske boračke organizacije Trebinje koju prenosimo u cjelosti:

"Na sjednici Predsjedništva GBO Trebinje održanoj 13.juna 2022 godine između ostalog je raspravljano o najavnjenom protestu boraca u Banja Luci i usvojen zaknjučak:

Gradska boračka organizacija Trebinje se trudi da ukaže na sve anomalije našeg društva. Ne samo kada su u pitanju položaj demobilisanih boraca, RVI i porodica poginulih boraca već i sve pojave koje štete Republici Srpskoj na bilo koji način. Dužnost nam je, a i određeno samim Statutom da svojim glasom pokušamo ispraviti nešto što nije u interesu naše države. Ipak smo mi najzaslužniji što je stvorena i nekada nam nije lako da gledamo one koji su danas na mjestima sa kojih se odlučuje o sudbini naroda čine loše poteze. Ne možemo nijemo posmatrati. Možemo mi shvatiti da neko ko je mlad i nije mogao učestvovati u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, nalazi se na položaju sa kojeg se odlučuje ne razumije našu populaciju. Ima tu i naše krivice dosta. Nismo istrajni bili da ih od malih noga upoznamo sa herojskom borbom našeg naroda  i u njima razvijemo patriotizam. BORS kao organizacija ima dosta svojih problema, tome su opet mnogo doprinijeli političari kojima nikako ne odgovara jaka boračka organizacija. Umjesto da svoju energiju usmjere na rješavanje osnovnih problema naše populacije, mnogo lakše im je bilo da energiju troše kako da je oslabe. Stvarali su paralelne organizacije, oglušavali se na sve zahtjeve a rješenja su tražili samo kada im to odgovara i koliko im odgovara. Danas kada umjesto da se realizuju ponuđena rješenja na NSRS nude borcima jednokratne pomoći od 100.00 km. Nešto ponovo što nije sistem nego njihova dobra volja. Nećemo nikada pristati da nas sa takvim potezima ucjenjujete, nećemo pristati da ti potezi umanje naš trud da se pitanje boračke populacije jednom za sva vremena riješi.

U Banja Luci su najavljeni protesti boraca u organizaciji koja nije član BORS, znamo da su zahtjevi ono što BORS godinama traži od mjesečnog boračkog dodatka, pomoći onim protiv kojih se vodi  sudski proces, zapošljavanje djece poginulih boraca, povećanja mjesečnih davanja, zdravstvena zaštita, itd.

BORS je  oko toga mnogo pregovarala sa resornim Ministarstvom i Vladom Republike Srpske ali nažalost nikad rješenja nisu bila dobra. Svi su nas lagali, odgađali a veliki dio krivice snosimo i sami mi,  demobilisani borci ili oni koji nas predstavljaju a mi ih sami biramo ili svojim pasivnim odnosom ostavljamo da nas predstavljaju po 20 i više godina a oni rješavaju samo lične probleme ako ih više i imaju.

Upravo protest je možda posljednje sredstvo demokratske borbe protiv vlasti a mi ga nikada nismo ozbiljno organizovali pa danas pozivamo sve naše saborce da podrže proteste i jasno na njima traže pravo na dostojanstvo.

Nemojte samo dozvoliti da tim protestom upravlja nijedna politika već vaše srce iz devedesetih. Nemojte dozvoliti da nam se rat svodi na 1-2-5-10 km mjesečno već tražite dostojanstvo i bolju budućnost za našu djecu i unučad. Tražite da Republika Srpska bude prepoznata kao mjesto za život a ne mjesto sa koga se odlazi. Svakom ko tako vidi protest želimo  mu od Boga dobro zdravlje. Svako ko može da utiče a neće ili zbog svojih ličnih interesa ili zbog bilo koje politike a naš je saborac neka zna da nas je izdao iako znamo da je istinskih boraca takvih vrlo malo. Oni što su danas „jajare“ su i u ratu bili „jajare“  i umrijeće kao „jajare“.

GBO Trebinje"

Hoće li Veterani odbrambeno otadžbinskog rata Republike Srpske uspjeti probuditi uspavanu boračku populaciju i stotine hiljada obespravljenih sužanja antinarodne i antispske vlasti koja je do sada iz Republike Srpske uspjela protjerati jednu trećinu poslijeratnog stanovništva saznaćemo već sredinom sledeće sedmice?

Foto naslovna: skener.info
Izvor: Infomedia Balkan

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter