Uzalud vam trud svirači! Zašto je Dodik tražio izuzeće sudinice Jasmine Ćosić-Dedović?


Uzalud vam trud svirači! Zašto je Dodik tražio izuzeće sudinice Jasmine Ćosić-Dedović?

Jasmina Ćosić Dedović svojevremeno je bila kandidat za sudiju Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, a Dodik se protivio se njenom imenovanju.

Iako je Tužilaštvo BiH još 25.avgusta dostavilo dorađenu optužnicu protiv Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, i Miloša Lukića, direktora Službenog glasnika RS, Sud BiH još uvijek nije donio odluku da li će optužnica biti potvrđena ili ne.

Na tu odluku čekaće se, po svemu sudeći, dok se ne donese odluka o zahtjevu za izuzeće sudije Jasmine Ćosić Dedović i, ukoliko se donese odluka o izuzeću, prvo se mora završiti proces izbora novog sudije u ovom slučaju.

“Odluka će biti donesena nakon održavanja Opšte sjednice Suda BiH na kojoj će se donijeti odluka o zahtjevu za izuzeće sudije shodno odredbama Zakona o krivičnom postupku. Sjednica će se održati kad se steknu formalni uslovi za održavanje iste”, kažu iz Suda BiH.

Dodatno prolongiranje učiniće i sezona godišnjih odmora koji u pravosudnim institucijama BiH i dalje traje.

Advokat Goran Bubić, branilac Milorada Dodika, je rekao da je Sudu BiH upućen prijedlog za izuzeće sudije Ćosić Dedović u slučaj da postupa u predmetu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića.

“Jasmina Ćosić Dedović svojevremeno je bila kandidat za sudiju Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, a Milorad Dodik, tada u svojstvu člana Presjedništva BiH, protivio se njenom imenovanju na navedenu pravosudnu funkciju u ime BiH”, rekao je Bubić.

Podsjećamo, Dodik je tada u pismu poručio da je “Dedović uvreda za Srbe i Srpsku i da ne može biti kandidat BiH za sudiju u Hagu”.

Advokat Goran Bubić smatra da Ćosić Dedović samim tim “ne može imati nepristrasan odnos kao sudija ako postupa u predmetu u kojoj je optužena osoba koja se ranije, u legalnoj proceduri izbora, protivilo njenom imenovanju za sutkinju u Međunarodnom krivičnom sudu”.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter