Vajnstin stigao u Holivud na dodjelu Oskara

Vajnstin stigao u Holivud na dodjelu Oskara

Posrnuli filmski producent Harvi Vajnstin (65), koji je posljednjih mjeseci nestao iz javnosti, možda neće biti u nedjelju na dodjeli Oskara ali će se prisutnost osjetiti u Holivudu.

Ulični umjetnik iz Los Anđelesa, Plastic Jesus, u četvrtak je otkrio instalaciju ‘Otoman za dodjelu uloga’ koja prikazuje holivudskog seksualnog predatora Vajnstina obučenog u bade-mantil kako sjedi na zlatnom otomanu i drži kip Oskara u ruci.

“Instalacija je u prirodnoj veličini i bio je izazov praviti je”, rekao je umjetnik.

Dodao je kako se nada da neće biti na meti vandala.

Skulptura je postavljena u blizini dvorane u kojoj će se dodjeljivati nagrade američke akademije za filmsku umjetnost.

Više od 70 žena optužilo je Vajnstina za seksualno zlostavljanje uključujući i silovanje. Vajnstin tvrdi kako se u svim tim slučajevima radilo o dobrovoljnim odnosima.

Optužbe protiv Vajinstina izazvale su poplavu drugih optužbi protiv filmskih i drugih moćnika za napastovanje i potresli su Holivud te dominiraju ovogodišnjom sezonom dodjele filmskih nagrada.

“Dok su mnogi vjerovali da je otoman za dodjelu uloga stvar prošlosti očito je još uvijek dio holivudske kulture”, napisao je Plastic Jesus na svojoj društvenoj mreži.

Filmski producent i modna dizajnerica Georgina Čapman (41) potpisali su sredinom januara papire za razvod. Par se o uslovima razvoda dogovorio malo prije desete godišnjice braka, a u tome im je uveliko ‘pomogao’ njihov predbračni ugovor.

“Zgrožena sam i osramoćena. Osim što cijeli slučaj utiče na mene i moju porodicu, ugrožava i moj modni brend Marchesa koji su voljele mnoge glumice”, rekla je Čapman.


Izvor: Američki mediji