Selvedin Avdić: Vakcinacija BiH u pet scena - Opasno ostrvo usred Evrope


Selvedin Avdić: Vakcinacija BiH u pet scena - Opasno ostrvo usred Evrope

Covax mehanizam je objavio da će vakcine u BiH stići do kraja maja. To je dobra vijest kako za nas, tako i za ostatak svijeta. Jer, do tada će sve zemlje u okruženju okončati imunizaciju, pa vakcine dolaze da mi ne bismo ostali opasno, kužno ostrvo usred Evrope.

Današnji dan bio je vrlo važan za budućnost Bosne i Hercegovine i njenu dalju borbu protiv pandemije. Odvijao se na nekoliko floorova, da ne kažemo scenskih podija.

Scena prva: Aerodrom

Na sarajevskom aerodromu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić donirao je Bosni i Hercegovini 5000 vakcina. Na aerodromu su ga dočekala tri člana Predsjedništva.
Dodikov dolazak helikopterom zabilježili su prisutni fotografi a njegov sin Igor, fasciniran veličanstvenošću prizora, na twitteru je komentirao: “Kako moćna slika! Nije što mi je otac, baš je faca.”
Ostali članovi Predsjedništva na aerodrom su se dovezli službenim Passatima broj 8.
Vučić je izjavio da su vakcine znak povjerenja, a zauzvrat je dobio ćevape iz “Mrkve” koje je pojeo u avionu.

Scena druga: Kabinet ministrice Turković

Tek što je Vučić strpao prvi ćevap u usta, ministrica vanjskih poslova Bisera Turković obavijestila je narod da je Srbija donirala vakcine koje koriste samo siromašne zemlje.
Ministrica Turković posebno je alergična na siromaštvo. Od 1993. godine, kada ju je SDA poslala u diplomaciju, energično se bori protiv siromaštva. Njena diplomatska akcija bila je iznimno uspješna jer je od tada stekla, prema podacima koje je sama prijavila, dvije kuće u Sarajevu, dvije u Fojnici i jednu u Stocu, dva stana u Sarajevu, dva u Hrvatskoj i jedan u Australiji.

Scena treća: Odaje dinastije Izetbegović

Povodom istog događaja i Bakir Izetbegović se obratio narodu. On nije rekao da su vakcine sirotinjske. On je uočio da su nepotrebne.
- U Srbiji se ljudi masovno vakcinišu, ali nažalost, epidemija se pet puta brže širi u Srbiji nego u Bosni i Hercegovini, tako da mislim da to neće nešto bitno promijeniti stvari, ali dobro je došao svaki gest dobre volje.
Dok je on ovo izgovarao, supruga Sebija se nalazila na sastanku sa kantonalnim ministrom zdravstva i kolegama direktorima. Teme sastanka su bile reorganizacija i bolja organizacija zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo, kao i uspostavljanje bolje saradnje i koordinacije ovih ustanova i nadležnog ministarstva u složenim uvjetima uzrokovanim pandemijom koronavirusa.
Naravno, to su vrlo važne teme za razgovor, neophodne za efikasnu borbu protiv pandemije. Ipak, čini se da ovaj sastanak malo kasni – bar godinu dana!

(Ako je nekome bila pretjerana upotreba riječi dinastija iz međunaslova, takve upućujem na činjenicu da je jučerašnju Svečanu akademiju povodom Dana nezavisnosti organizirala Fondacija “Alija Izetbegović”, što dalje upućuje na zaključak da se ne radi o državnom nego o porodičnom prazniku.)

Scena četvrta: Parlamentarna skupština BiH

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbili su prijedloge o dopunama zakona koji su trebali olakšati nabavku vakcina protiv koronavirusa. Nije bilo dovoljno entitetske podrške iz Republike Srpske za njihovo usvajanje, jer su četiri delegata Kluba Srba bila protiv, dok je jedan bio suzdržan. Također, pokušaj usaglašavanja članova Kolegija nije bio moguć jer sjednici nije prisustvovao zamjenik predsjedavajućeg Dragan Čović.

Scena peta: Negdje u bijelom svijetu

Poslijepodne, Covax mehanizam je objavio da će vakcine u BiH stići do kraja maja. To je dobra vijest kako za nas, tako i za ostatak svijeta.
Jer, do tada će sve zemlje u okruženju okončati imunizaciju, pa vakcine dolaze da mi ne bismo ostali opasno, kužno ostrvo usred Evrope.

Piše: Selvedin Avdić
Izvor: zurnal.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter