Vasil Hadžimanov u društvu svjetske elite

Vasil Hadžimanov u društvu svjetske elite

Beogradskog kompozitora i pijanistu Vasila Hadžimanova (44), koji se bavi džez i etno muzikom, posljednjeg dana prošle godine obradovala je vijest iz Los Anđelesa, da se našao na 39. godišnjoj listi najboljih muzičara i albuma u 2017. koju je priredio cijenjeni džez kritičar i producent Arnaldo de Sotjero iz Los Anđelesa.

“Upali smo na listu u različitim kategorijama”, kaže, za “Novosti”, Vasil Hadžimanov.

“Ja sam se našao na trećem mjestu u kategoriji najbolji električni klavir i klavijature, Dušan Jevtović je na listi za najboljeg gitaristu, Bojan Ivković za perkusije, Dejvid Bini, koji nam je gostovao na albumu, na listi je najboljih alt saksofonista, dok su se na listi najboljih albuma našli “Alive” od “Vasil Hadžimanov benda” i “No answer” od “Trija Dušana Jevtovića”, čiji sam član. Inače, gospodin De Sotjero je jedan od članova žirija za nagradu Gremi i čovjek koji je uradio više od 830 snimajućih sešna. Njegova lista je priznata i jaka i čast je što smo uspjeli da se nađemo na njoj”, kaže Vasil.

“Nikada se dosad nije desilo da neko ko posljednjih 20 i kusur godina stvara i radi u Srbiji uspije da se plasira na američku top–listu. Zaista ne znam za takav slučaj, ne zato što želim da sebi dižem cijenu, nego što ne postoji niko ko je isključivo živio ovdje i najviše radio na ovim prostorima, a da je uspio da bude prepoznat od svjetske kritike i našao se na listi koja uključuje najbolje džez muzičare iz cijelog svijeta. U Americi i zapadnim zemljama mnogo više vode računa o svojim talentovanim muzičarima i potencijalnim talentima koji mogu da ostave neki trag na svjetskoj sceni. Praktično, ovo je rezultat našeg zajedničkog truda i rada, a naravno da je jedan od razloga to što smo album objavili za izdavačku kuću “Mun džun rekords” iz Njujorka, zahvaljujući kojoj smo dobili svojih pet minuta da nas neko posluša. Ali, to ne znači ništa ako sviranje i muzika na tom albumu nisu dobri. Na kraju je naša muzika pobijedila i uspjeli smo da se probijemo na listu najpoznatijih, na kojoj je vrlo malo onih koji na muzičkoj sceni nisu prisutni već nekoliko decenija”.

“Sada smo u procesu produkcije novog albuma “Vasil Hadžimanov benda” koji planiramo da objavimo na proljeće, opet za kompaniju “Mun džun rekords”. Prezadovoljan sam onim što smo snimili. Sa Dušanom Jevtovićem planiram sesiju u Barseloni, sa Bojanom Zulfikarpašićem sam objavio disk “Koncert na Kolarcu”, a maksimalni fokus će mi biti na projektu sa Matijom Dedićem, gdje bismo nas dvojica sa dva klavira i specijalnim gošćama Gabi Novak i Biserom Veletanlić eventualno napravili niz koncerata širom bivše Jugoslavije”.


Izvor: Novosti