Vatikan: Bez saglasnosti SPC nema ništa od kanonizacije Alojzija Stepinca

Vatikan: Bez saglasnosti SPC nema ništa od kanonizacije Alojzija Stepinca

"Sveti Otac želi da kanonizacija kardinala Stepinca bude trenutak zajedništva za čitavu Crkvu, a ne razlog sukoba ili suprotstavljanja"

U tekstu Robreta Bajrušija, objavljenom u Jutarnjem listu, autor navodi da je državni sekretar Svete Stolice, kardinal Pjetro Parolin, u intervjuu za katolički nedjeljnik Glas Koncila ocijenio da kanonizacija kardinala Alojzija Stepinca mora biti trenutak zajedništva za cjelokupnu Crkvu, i katolike i pravoslavne. Kako na pravoslavnoj strani i dalje postoji otpor, do daljega, Stepinac neće biti proglašen svetim, poručio je Parolin.

„Taj gest koji se posebno tiče jedne Crkve valja promatrati u kontekstu čitave Crkve, a Papa treba upravo voditi računa o toj opštoj viziji…” potvrdio je kardinal Parolin, inače, član Kongregacije za vjreonauku, Kongregacije za biskupe i Kongregacije za istočne Crkve.

Zatim je državni sekretar Svete Stolice dodao da nema novih detalja “u odnosu na ono što je već rečeno u vezi s kanonizacijom kardinala Stepinca, u smislu u kojem smo to mi objasnili biskupima i u kojem su to biskupi objasnili narodu”.

Ipak, ovo je prvi put da iz Vatikana priznaju kako su razgovori hrvatskih biskupa i srpskih episkopa o Stepincu – propali.

“Papa je izabrao metodologiju nastojanja da se približe stajališta, i kad je riječ o pitanju koje razdvaja (SPC i Katoličku crkvu u Hrvatskoj, op. aut.). Smatram takođe da je takva metodologija najispravnija. Poznato je Papino stajalište da je dijalog jedini instrument koji omogućava da se prevladaju razlike te da se pomire različita stajališta.

Jedna faza toga dijaloga je ostvarena i nije postigla neki poseban rezultat jer se stajališta nisu približila. No vjerujem da je to put kojim treba ići s obnovljenom voljom. Na završetku susretâ izražena je želja da se dijalog nastavi pa se nadamo da će se to ostvariti i donijeti plodove”, zaključio je kardinal Parolin.

Bajruši navodi i riječi jednog sveštenika koji je „dobro upućen u odnose između HBK i Svete Stolice“ koji ističe da u Hrvatskoj nisu iznenađeni ovakvim zaključcima, ali i da da je „žalosno što Vatikan ima više razumijevanja za SPC nego za njihove stavove“, te da u Vatikanu nema razumijevanja za Hrvate, kao što je bilo okom pontifikata Jovana Pavla II.

„Papa Franjo je kao jedan od glavnih ciljeva označio približavanje katoličanstva i pravoslavlja, a Stepinac predstavlja smetnju na tom putu“, ocijenio je.

Prema njegovim riječima, niko od ovdašnjih biskupa nije sretan zbog Franjove politike, pa čak ni članovi HBK, koje je imenovao sadašnji papa. Ali o tome niko od njih ne smije govoriti javno, “a i ne bi imalo smisla”, kako je rekao sagovornik s Kapitola.

“Žalosno je da u sadašnjem Vatikanu imaju više razumijevanja za SPC, koja i dalje otvoreno podržava velikosrpsku ideologiju, nego za Katoličku crkvu u Hrvatskoj.

No, niko od biskupa nije se usudio to izgovoriti javno, možda zato što znaju da ne bi postigli ništa. Tako preostaje vjerovati da će neki budući papa proglasiti Stepinca svetim, jer od Franja to ne treba očekivati, što je definitivno potvrdio kardinal Parolin”, zaključio je sagovornik.

Izvor: jutarnji.hr (Jutarnji list)

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks