Veliki koncert Bijelog dugmeta u Sarajevu: Popularni rock bend slavi 50. godišnjicu izlaska prvog albuma


Veliki koncert Bijelog dugmeta u Sarajevu: Popularni rock bend slavi 50. godišnjicu izlaska prvog albuma

Ne slavim rođendane, ali 50 godina Bijelog dugmeta mi se nekako slavi. Ima nešto što mi se sviđa u tome. Da mi je, nakon 50 godina, još uvijek lijepo da to sviram, a i da ima publike koju to interesuje - rekao je Goran Bregović Brega

Jedna od najistaknutijih i najutjecajnijih rock grupa bivše Jugoslavije, Bijelo dugme, okupit će se 11. maja na slavljeničkom koncertu u Domu mladih u Sarajevu, odakle će krenuti turneja povodom 50. godišnjice izlaska njihovog prvog albuma. 

- Ne slavim rođendane, ali 50 godina Bijelog dugmeta mi se nekako slavi. Ima nešto što mi se sviđa u tome. Da nakon 50 godina još uvijek je meni lijepo da to sviram, a i da ima publike koju to interesuje - rekao je Goran Bregović Brega za Nedeljnik.

Bijelo dugme je bend koji je svoj vrhunac dostigao u periodu od 1970-ih do sredine 1980-ih. Osnovana u Sarajevu 1974. godine, grupa je predstavljala kombinaciju različitih muzičkih uticaja, od rocka i bluesa do folk i etno elemenata.

Bijelo dugme je brzo postalo popularno, zahvaljujući energičnim nastupima i hitovima. Njihov zvuk je karakterizirao fuziju rock energije, istočnjačkih melodija i tekstova koji su odražavali društvene i političke teme tog vremena.

U Domu omladine, 11. maja  publika će još jednom imati priliku da uživa u hitovima iz svih faza rada grupe: "Ne spavaj mala moja muzika svira", "Selma", "U pravu si , mali moj, kad ljubis Bosance", "Sanjao sam sinoc ako te nemam", "Na zadnjem sedištu mog auta", "Pristao sam, bicu sta hoce", "Ako možeš, zaboravi“, „Cvet lipe“, „Za Esmu“, „Bila si ruža, sad više nisi“, „Durđevdan“, „Evo, zakleću se“...

Njihov uticaj na muzičku scenu bivše Jugoslavije bio je ogroman, a njihovi albumi su postali klasici modernog roka u bivšoj zemlji. Iako je grupa prestala sa aktivnim radom 1989. godine, njen uticaj se i dalje osjeća u muzici regiona, a pjesme Bijelog Dugmeta ostaju omiljeni hitovi među ljubiteljima rok muzike širom bivše Jugoslavije.

Izvor: depo.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter