Bonska ovlaštenja - Vidjećemo hoće li doći taj dan

Bonska ovlaštenja - Vidjećemo hoće li doći taj dan

"O bonskim ovlaštenjima se nije govorilo godinama. To znači da se nešto desilo u BiH. Govorilo se sada više o tome nego ikad. Postoje neki nesporazumi, bonska ovlaštenja postoje od početka, ali su se aktivirala 1997. godine, kada se vidjelo da Karl Bilt ne može ubrzano raditi. Danas neću koristiti bonska ovlaštenja. Sutra ćemo vidjeti šta će donijeti dan", poručio je Incko. 

Valentin Incko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini za N1 je kazao da je dobio veliku podršku Savjeta bezbjednosti UN-a tokom predstavljanja izvještaja za Bosnu i Hercegovinu. 

"Važno je da sam kao nikada ranije dobio podršku članica Savjeta bezbjednosti. Četiri članice su pričale o bonskim ovlaštenjima. Prvi put se za deset godina vršila debata", kazao je Incko, navodeći da su bonska ovlaštenja korištena 750 puta u prošlosti. 

"Oni su to prihvatili. Nisu željeli da kažu da ih nema. Prvi put poslije dugo godina se o tome pričalo i naravno - to uključuje korištenje", kazao je Icnko za N1.

Upitan kada će početi koristiti bonske ovlasti, on je odgovorio: "Kada bude dobar trenutak - to neću reći na televiziji".

Incko je rekao da je došlo do određenog preusmjerenja i druge klime što se međunarodne zajednice tiče.

"O bonskim ovlaštenjima se nije govorilo godinama. To znači da se nešto desilo u BiH. Govorilo se sada više o tome nego ikad. Postoje neki nesporazumi, bonska ovlaštenja postoje od početka, ali aktivirala se 1997. godine, kada se vidjelo da Karl Bilt ne može ubrzano raditi. Danas neću koristiti bonska ovlaštenja. Sutra ćemo vidjeti šta će donijeti dan", poručio je Incko.

On je rekao da je politika međunarodne zajednice takva da uvijek čeka poteze lokalnih vlasti, odnosno sudstva i tužilaštva - a ako se oni iscrpe, onda bi međunarodna zajednica počela da razmišlja o narednom koraku.

"Ljudi koji kažu da Incko treba da povuče potez nisu išli na Ustavni sud, u Tužilaštvo, odmah pozivaju Incka. Treba iscrpiti domaća sredstva - pa onda doći kod mene", kazao je Incko.

 

Izvor: N1