Vidomir Parežanin: Sa njom ćemo ponovo biti ponosni - Dr Jelena Trivić - srpska politička heroina


Vidomir Parežanin: Sa njom ćemo ponovo biti ponosni - Dr Jelena Trivić - srpska politička heroina

Nova srpska politička heroina je mlada dama, veoma obrazovana, univerzitetski profesor, iskrena, uverljiva, taktična, tolerantna, hrabra, najveća politička nada naroda u Republici Srpskoj. Ona je sušta suprotnost primitivizmu primitivnih ili nadobudnih političara kakve je danas iznedrila politika. Ona želi postići nešto vredno i za opšte dobro konkretno, bez da samo stremi ka pukom dolasku na vlast. Ona podnosi ličnu žrtvu, veću nego što iko to ovde uopšte i zaslužuje, mržnja koja je protiv nje usmerena, posebno od strane bahatih i osionih bašibozuka, beskrajna je i enormno opterećujuća. Ali upravo je kvaliteti kojim ona to podnosi pretvaraju u osobu u koju treba polagati nade za afirmaciju jedne nove, drugačije politike. To je ujedeno pretvara i u uzor i u simbol za mlade ljude u borbi za naše pravedno i slobodno društvo i šire na ovim prostorima.

Dr Jelena Trivić je za mene “cvet borbe” za uredjeno društvo u Republici Srpskoj. Ona polako izrasta u opšte prepoznatljivu najveću srpsku političku heroinu dvadesetih godina ovoga veka i to s punim pravom. Ona svojom pojavom u javnom prostoru Republike Srpske ima najviše šansi da probudi sve preostale društvene potencijale. Republika Srpska ima istorijsku šansu sa dr Jelenom Trivić kao političkom ličnošću, da krene putem institucionalizacije i demokratizacije društva prema zajednici uredjenih i modernih društava. Ona može najbolje pomiriti sve društvene snage u zajedničkom cilju, a to je ekonomski jaka, slobodna i demokratska Republika Srpska. Dr Jelena Trivić nije politička stvaralačka ličnost za jedan izborni ciklus, ona je po svemu ličnost na dugo i uspešno i usudjujem se reći, može čak izrasti i u istorijsku ličnost na ovim prostorima.

Njoj ne treba nikakva “utešna” pozicija (špekuliše se ili od strane nekih političara sugeriše učešće u Veću naroda ili Domu naroda), jer njena realna politička vrednost i veličina to u svakom pogledu prevazilazi. Posle kandidovanja za predsednicu Republike Srpske, dr Jelena Trivić može samo trijumfalno da se vrati na aktivnu političku scenu, u svemu kako to i zaslužuje, jer je za nju vreme najveći saveznik, veći nego što se to može reći za bilo koga drugoga političara. Ona bi time pokazala da nije u politici samo radi politike, a pogotovu ne po svaku cenu.

Dr Jelenu Trivić treba plebiscitarno podržati (nadam se da je još toliko svesti ostalo u narodu, iako smo, na žalost, društvo sa uprošćenom svesti), jer je malo poliričkih prostora, pa i ovaj naš, koji može iznedriti ovako kavalitetnog političara.

Još uvek je moguće i legitimno u ovoj državi izneti svoje lično mišljenje ili stav, što nisam baš siguran da to može tako ostati i u budućnosti, kakvim tokovima se stvari odvijaju, jer znamo da to baš na ovim prostorima nekada nije bilo moguće odnosno bio je realan rizik da se takvo nešto učini. Dok se ne pojavi nekakva najavljivana sankcija za javno iznet lični stav, da kažem, ono što deli velika većina preostalog stanovništva Republike Srpske, dr Jelena Trivić je legitimno izabrana narodnom voljom predsednica Republike Srpske.

Za odbranu narodne volje, uopšte uzevši, možda će u budućnosti biti oportuno pribegavati “narodnom ustanku” u Republici Srpskoj. U takvoj mogućoj konstelaciji dogadjaja dr Jelena Trivić bi svakako bila “cvet opštenarodnog bunta” za spas Republike Srpske kao slobodne i demokratske društvene tvorevine.
Istorija poznaje “cvet španskog gradjanskog rata” čuvenu revolucionarku Dolores Ibaruri - La Pasionaria, čiji su buntovni i javni strastveni govori oduševljavali milione ljudi širom sveta. Ona je bila simbol borbe za slobodno i pravedno društvo u svojoj zemlji i po tome je postala slavna. Dr Jelena Trivić me neodoljivo podseća na nju (slične su gradje, jasne artikulacije u nastupima, energije, samopožrtvovanosti, žrtvovanja za opšte dobro, a posebno nepokolebljivosti), zato sam je u u nekoliko svojih tekstova nazvao “srpskom Dolores Ibaruri”.

Postoji preko 150 pozitivnih ljudskih osobina koje naš jezik poznaje. Običan čovek odmah može navesti oko 10, meni bi uspelo da navedem oko 30, ono da ih “istresem” iz “cuga i rukava”, posebno kada ih treba spojiti sa osobom izuzetno vrednom toga. Kada se radi o dr Jeleni Trivić, mladoj ženskoj osobi, koja se na aktuelnoj političkoj sceni Republike Srpske pojavila kao jedinstvena ličnost, u smislu visoke i realne obrazovanosti, intelektualnosti, stručnosti odnosno profesionalnosti, jednom rečju pune kompetentnosti, sve što je neophodno da možemo reći da na političkom nebu u Republici Srpskoj imamo političara u svemu po meri svih nas, pa i znatno više od toga, na ponos svih njenih gradjana. Narod u Republici Srpskoj bi mogao posle duže vremena, sa dr Jelenom Trivić, u skorijoj budućnosti, da se ponovo oseća ponosnim.

Piše: Vidomir Parežanin
Izvor: Facebook/Infomedia Balkan

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter