Vinčanska civilizacija: Vinčanska kultura je bila tehnološki najnaprednija praistorijska kultura u svijetu (Video)


Vinčanska civilizacija: Vinčanska kultura je bila tehnološki najnaprednija praistorijska kultura u svijetu (Video)

Kultna emisija "Na rubu znanosti" Hrvatske radiotelevizije legendarnog novinara Krešimira Mišaka je ugostila Dragana Jankovića arheologa i kustosa Muzeja grada Beograda na arheološkom nalazištu "Belo brdo" u Vinči.

Vinčanska kultura je prapovijesna kultura kasnoga neolitika i ranog eneolitika, od između 5300. i 4400. prije nove ere. Ime je dobila po nalazištu Vinči kraj Beograda , koje je otkrio arheolog Miloje Vasić 1908. godine. Obuhvaćala je područje od Karpata na sjeveru, do dinarida na jugu i jugoistoku. Dio istog drevnog balkanskog života bile su i druge neolitske kulture koje se ponekad naziva "Starom europom", čiji je centar bila Vinča, po mnogočemu prva i najnaprednija kultura, a i civilizacija, Europe.

Osim što su 2010 otkriveni dokazi taljenja bakra na visokim temperaturama iz oko 5000. pr. Kr, što vinčansku kulturu čini prvom kulturom bakrenog doba na svijetu, vinčanske simbole neki smatraju za najraniji primjer pred-pisma. Vinču je odlikovala i arhitektura naselja što Europa tada nije imala - pravilno raspoređene ulice i zgrade, mnogobrojni zanatlije, trgovci, visoko složeni umjetnički izražaj i dr.

 

Foto naslovna: Printscreen
Video: Hrvatska radiotelevizija
Izvor: HRT/Infomedia Balkan

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter