Visoke temperature ne prijaju ni vašem automobilu! Evo šta sve može da se dogodi vašem četvorotočkašu!? (Foto)


Visoke temperature ne prijaju ni vašem automobilu! Evo šta sve može da se dogodi vašem četvorotočkašu!? (Foto)

Ljetnja vrelina može da uzrokuje pucanje guma, ali ovakav scenario je moguće izbjeći. Stručnjaci kažu da u okolnostima kada temperatura prelazi 30. podjeljak, automobil se izlaže povećanom opterećenju, posebno su ugroženi motor, gume, kočnice i karoserija, stoga se tokom ljeta znatno povećavaju šanse za nastanak velikih kvarova.

Visoke temperature smanjuju otpornost materijala i zbog toga je nužno da, prije svega, motor automobila bude potpuno ispravan. Ispravan motor pravovremeno otvara termostat i uključuje ventilator, a takođe treba biti dobro opremljen motornim uljem i rashladnom tečnošću. Više motornog ulja bolje hladi i preporučljivo je da ulje bude blizu maksimuma, dok bi rashladna tekućina trebalo da bude u kompenzacijskoj posudi na sredini.

Razlog za zamjenu guma

Ipak, najgora stvar koja može da se dogodi vašem automobilu jeste da visoke temperature uzrokuju pucanje guma, ali ovakav scenario, na svu sreću, lako može da se izbjegne.

Foto: Infomedia Balkan

Što je temperatura viša, to je veći pritisak vazduha u gumama, a previsok pritisak može da uzrokuje pucanje guma, pa imajte u vidu da čak i ako guma ne pukne, pretjerano napumpavanje može da uzrokuje prerano trošenje gaznog sloja gume i utiče na efikasnost kočenja.

Najočigledniji znak da se gume pregrijavaju jeste ako su vruće na dodir, pa se vozačima savjetuje da ne voze dok se gume ne ohlade, ali svakako, najbolje je izbjeći ovaj scenario tako što ćete ostaviti automobil parkiran u hladu.

Takođe, na ulicama se često može uočiti da vozači ostavljaju na svojim vozilima zimske gume tokom ljetnje sezone, a iako to zakonski nije zabranjeno, takva praksa se nikako ne preporučuje.

Foto Infomedia Balkan

Glavni razlog za zamjenu guma odnosi se na činjenicu da zimske gume na užarenom asfaltu prilično brzo gube svoje performanse i taj je proces izraženiji što je asfalt topliji i temperatura vazduha viša. Tako da imajte u vidu da su tokom toplotnih talasa kao što je ovaj koji nas je zadesio posljednjih dana, zimske gume totalno neprikladne za vožnju.

Jako je važno i da se potrudite da vam gume tokom velikih vrućina budu pravilno napumpane, u čemu će vam najviše pomoći mjerač pritiska u gumama i pokazati vam da li su gume vašeg automobila prenapumpane.

Bitni detalji

Foto: Infomedia Balkan

Znajte i da visoke temperature nepovoljno djeluju na sve elektronske uređaje u automobilu, od radio/mp3 uređaja, do mobilnog telefona ostavljenog u užarenim kolima. Sve su to detalji o kojima treba voditi računa tokom vrućih ljetnjih dana.

Foto naslovna: Infomedia Balkan
Izvor: informer.rs/Infomedia Balkan

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter